Korzár logo Korzár Zemplín

Titul víťaza medzinárodnej súťaže zostal na Použí

Najmenšiu obec Michalovského okresu, Ižkovce so 106 obyvateľmi, preslávila medzinárodná súťaž vo varení. Kým ostatní varia guláše, halászlé, halušky, lekvár či placky, tu stavili na čosi netradičné - perkelt z bravčových nožičiek, ktorý je miestnou špecia

Víťazi. Tento rok najlepšiu delikatesu uvarili Ervín Andrejačák a Štefan Eštók z Veľkých Kapušian alias Kutili.Víťazi. Tento rok najlepšiu delikatesu uvarili Ervín Andrejačák a Štefan Eštók z Veľkých Kapušian alias Kutili. (Zdroj: lyv)

litou. Súťaž sa konala počas víkendu. Do maličkých Ižkoviec pritiahla 14 tímov zo Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. A aj množstvo zvedavcov a gurmánov.

IŽKOVCE. Súťaž vymysleli pred šiestimi rokmi, aby malú obec zviditeľnili. Podľa starostu obce Jána Jakuba (Most) Ižkovčania prekvapili aj Prešovčanov, ktorí s nimi boli na megaakcii Ochutnaj, Maďarsko, u našich južných susedov. Robili si z nich srandu, lebo chceli uvariť slovenské halušky. "Nechápali, ako vraj môžu slovenskí Maďari vedieť variť tradičné národné jedlo Slovákov. Ale keď sme im ukázali, že vieme urobiť zo 120 kilogramov zemiakov tie najlepšie halušky, smiech ich prešiel," smeje sa Jakub.

Kuchársky kumšt Ižkovčania naberajú aj po okolí, kde je počas leta takmer každý víkend akcia. "Tam sme sa inšpirovali a u nás sme začali variť perkelt z bravčových nožičiek. Teraz je už 6. ročník." Časom okrem susedov pozývali aj partnerov z Ukrajiny a Maďarska. Neskôr pridali program. Dnes je súťaž akciou roka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Varil aj ukrajinský umelec

Žartovanie pri kotlíkoch, zmes vôní z rôznych druhov špeciality, do toho hudba, spev z pódia, stretávanie ľudí, ktorých ste nevideli rok, pohostinnosť, rozhovory. To všetko si možno vychutnať v miestnom parku počas dňa súťaže, keď sa premení na multietnické korzo. Začuť tu môžete slovenčinu, maďarčinu aj ukrajinčinu.

Variť tento rok prišiel aj umelec z Ukrajiny László Magyar: "Popri umeleckej tvorbe je varenie moje hobby."

Na súťaži nechýbal tím z partnerskej obce Turistvándi. Prvýkrát s nimi prišla aj ich starostka Lakatosnö Sira Magdolna: "Bola som zvedavá, lebo vždy to chválili. Nepreháňali. Je to krásna akcia."

Každý rok sú na súťaži aj hasiči z maďarského Fehérgyarmatu či tímy z okolitých obcí.

SkryťVypnúť reklamu

Perkeltu z Krišovskej Lieskovej spievala Imola

Každá dedina sa prezentuje po svojom. Stánok Kapušianskych Kľačian láka oči dekoráciami z ručne vyšívaných obrusov, pekne naukladanej zeleniny či spoločnou "uniformou" so znakom obce. Krišovská Liesková sa môže pochváliť aj vlastným speváckym zborom (na snímke na titulnej strane). "Varia Zuzana a Štefan Vegsöovci. Tentoraz im k vareniu prišli zaspievať miestne ženy zo skupiny Imola. Pani Zuzana nielen dobre varí, ale aj krásne spieva," nechal sa počuť starosta.

Nechýbali ani nováčikovia. Pozberanci z Ižkoviec, Čičaroviec a Veľkých Kapušian vytvorili spoločný tím Lengyel, s. r. o. "Kamarát nás nahovoril, varíme pod jeho menom," prezrádza šéfkuchár Árpád Szilvasi.

Variť prišli aj z Mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch - šéfkou bola svokra primátora Piroška Uzsovicsová. Hneď vedľa nich to skúšali Ervín Andrejčák a Štefan Eštók alias Kutili. DKP súťaže je tím domova Súcit. Ich kotlík zaujal zďaleka - bol najväčší. "Musí byť veľký, lebo máme kopu hostí a každý chce skúsiť," smeje sa šéfkuchár Róbert Lörincz.

Na akcii sa zapáčilo aj michalovským Tukanom. "Vlani sme ako nováčikovia boli druhí. Páči sa nám tu," zhodli sa Huňo, Feďo, Rišo, Karol, Erik a ich deti Peťka, Adam a Samko.

Vavríny víťaza napokon zostali na Použí. V konkurencii 14 tímov ich získali Kutili z Veľkých Kapušian. Druhý bol domov Súcit a tretí michalovskí Tukani.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 868
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 392
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 263
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 626
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 050
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 903
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 588
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu