litou. Súťaž sa konala počas víkendu. Do maličkých Ižkoviec pritiahla 14 tímov zo Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. A aj množstvo zvedavcov a gurmánov.
IŽKOVCE. Súťaž vymysleli pred šiestimi rokmi, aby malú obec zviditeľnili. Podľa starostu obce Jána Jakuba (Most) Ižkovčania prekvapili aj Prešovčanov, ktorí s nimi boli na megaakcii Ochutnaj, Maďarsko, u našich južných susedov. Robili si z nich srandu, lebo chceli uvariť slovenské halušky. "Nechápali, ako vraj môžu slovenskí Maďari vedieť variť tradičné národné jedlo Slovákov. Ale keď sme im ukázali, že vieme urobiť zo 120 kilogramov zemiakov tie najlepšie halušky, smiech ich prešiel," smeje sa Jakub.
Kuchársky kumšt Ižkovčania naberajú aj po okolí, kde je počas leta takmer každý víkend akcia. "Tam sme sa inšpirovali a u nás sme začali variť perkelt z bravčových nožičiek. Teraz je už 6. ročník." Časom okrem susedov pozývali aj partnerov z Ukrajiny a Maďarska. Neskôr pridali program. Dnes je súťaž akciou roka.
Varil aj ukrajinský umelec
Žartovanie pri kotlíkoch, zmes vôní z rôznych druhov špeciality, do toho hudba, spev z pódia, stretávanie ľudí, ktorých ste nevideli rok, pohostinnosť, rozhovory. To všetko si možno vychutnať v miestnom parku počas dňa súťaže, keď sa premení na multietnické korzo. Začuť tu môžete slovenčinu, maďarčinu aj ukrajinčinu.
Variť tento rok prišiel aj umelec z Ukrajiny László Magyar: "Popri umeleckej tvorbe je varenie moje hobby."
Na súťaži nechýbal tím z partnerskej obce Turistvándi. Prvýkrát s nimi prišla aj ich starostka Lakatosnö Sira Magdolna: "Bola som zvedavá, lebo vždy to chválili. Nepreháňali. Je to krásna akcia."
Každý rok sú na súťaži aj hasiči z maďarského Fehérgyarmatu či tímy z okolitých obcí.
Perkeltu z Krišovskej Lieskovej spievala Imola
Každá dedina sa prezentuje po svojom. Stánok Kapušianskych Kľačian láka oči dekoráciami z ručne vyšívaných obrusov, pekne naukladanej zeleniny či spoločnou "uniformou" so znakom obce. Krišovská Liesková sa môže pochváliť aj vlastným speváckym zborom (na snímke na titulnej strane). "Varia Zuzana a Štefan Vegsöovci. Tentoraz im k vareniu prišli zaspievať miestne ženy zo skupiny Imola. Pani Zuzana nielen dobre varí, ale aj krásne spieva," nechal sa počuť starosta.
Nechýbali ani nováčikovia. Pozberanci z Ižkoviec, Čičaroviec a Veľkých Kapušian vytvorili spoločný tím Lengyel, s. r. o. "Kamarát nás nahovoril, varíme pod jeho menom," prezrádza šéfkuchár Árpád Szilvasi.
Variť prišli aj z Mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch - šéfkou bola svokra primátora Piroška Uzsovicsová. Hneď vedľa nich to skúšali Ervín Andrejčák a Štefan Eštók alias Kutili. DKP súťaže je tím domova Súcit. Ich kotlík zaujal zďaleka - bol najväčší. "Musí byť veľký, lebo máme kopu hostí a každý chce skúsiť," smeje sa šéfkuchár Róbert Lörincz.
Na akcii sa zapáčilo aj michalovským Tukanom. "Vlani sme ako nováčikovia boli druhí. Páči sa nám tu," zhodli sa Huňo, Feďo, Rišo, Karol, Erik a ich deti Peťka, Adam a Samko.
Vavríny víťaza napokon zostali na Použí. V konkurencii 14 tímov ich získali Kutili z Veľkých Kapušian. Druhý bol domov Súcit a tretí michalovskí Tukani.
Ako sa to varí
Perkelt sa pripravuje z bravčových nožičiek a kolien. Základom delikatesy je veľa cibule a zeleniny. Niekto ju praží na masti, iný na oleji.
Csaba Demeter z Fehérgyarmatu hovorí, že on používa slaninu a masť. Keď sa popraží cibuľa, pridáva koreniny, mäso, vodu a červené víno: "Variť sa to musí aspoň 4 až 5 hodín."
Árpád Szilvasi z tímu Lengyel odporúča veľa zeleniny (paprika, paradajky, koreňová) a vňať kanadského zeleru.
Róbert Lörincz zo Súcitu prezradil, že jedným z tajomstiev "jeho" perkeltu je čerstvá zelerová vňať a Maggi. Nožičky a kolienko si pripravuje osobitne, až neskôr ich pridáva k základu.
Šéfkuchár Beše Viliam Titka zase hovorí, že kvalitná špecialita má byť tmavá a hustá: "Nesmie sa pridať veľa vody, žiadne zemiaky. Dlho variť, keď je hotové, má to byť ako lep. Keď to vychladne, po obrátení hrnca to musí držať dnu."
Gabriel Kocúr z Veľkých Raškoviec varí perkelt tak, že mäso na začiatku vykostí a v kotlíku robí len vývar z kostí s koreninami. Čisté mäso pridáva až neskôr.
lyv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.