Korzár logo Korzár Zemplín

Fašiangová zabíjačka prilákala deti aj seniorov

Atmosféra domácej zabíjačky v sobotu oživila centrum Sečoviec. Okolo pultov sa obracali majstri mäsiari, spod ich zručných rúk vyrastali klobásy a jaternice, z obrovských kotlov uprostred bytoviek sa vznášala vôňa ovaru a iných špecialít.

Deti to zaujalo. Príprava zmesi na klobásy v podaní Jána Pavlovčáka zaujala aj deti. Uprostred nich na snímke Peter Budík aj Simona Fedorčáková.Deti to zaujalo. Príprava zmesi na klobásy v podaní Jána Pavlovčáka zaujala aj deti. Uprostred nich na snímke Peter Budík aj Simona Fedorčáková. (Zdroj: lyv)

Atmosféra domácej zabíjačky v sobotu oživila centrum Sečoviec. Okolo pultov sa obracali majstri mäsiari, spod ich zručných rúk vyrastali klobásy a jaternice, z obrovských kotlov uprostred bytoviek sa vznášala vôňa ovaru a iných špecialít, priestorom sa šírila hudba v podaní sečovskej dychovky. Tak vyzerala prvá verejná domáca zabíjačka.

SEČOVCE. Nebývalý ruch a vôňa špecialít napriek nepríjemnému počasiu a chladu zaplnili parkovisko v centre mesta deťmi aj seniormi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Deti videli výrobu klobás

Pri jednom z kotlov, ktoré trónili uprostred bytoviek, miešal tekutý obsah školák Janko Lukáč: "Baví ma to," netajil. Kolená, vnútornosti a iné časti svine sa zase varili vedľa. "To je mäso, ktoré sa použije na jaternice a tlačenku," vysvetlil Pavol Janec z Technických služieb.

SkryťVypnúť reklamu

Práve techničáci vytvorili tím, ktorému logistika zabíjačky prischla. Do taktu im hrali sečovskí dychovkári. Deti pozerali, ako Ján Pavlovčák pripravuje zmes na klobásy: „Mám s tým bohaté skúsenosti, robievam to doma aj u známych."

Len 11-ročný Peter Budík priznal, že to pre neho nie je novinka. „Chodieval som s našimi na zabíjačky ku krstnej. Tam som videl, ako sa to robí," povedal. Skúsenosti má aj 14-ročná Simona Fedorčáková. "Už som na zabíjačke bola. Aj som miešala mäso na špeciality."

Seniori chceli nakupovať

Atmosféra a vône prilákali aj manželov Tulejovcov (na snímke).

„Dakedy boli zabíjačky v každom dome, ale teraz už nie - v bytovke sa to nedá. Prišli sme aj s vnúčatami, aby sme im to ukázali," povedala 67-ročná Eva Tulejová.

SkryťVypnúť reklamu

Jej 70-ročný manžel Jozef ocenil, že centrum mesta ožilo: „Je skvelé, že sa takto zachovávajú tradície. Škoda len, že sa nedajú nejaké klobásky a jaternice aj kúpiť," poťažkal si.

Seniori by ocenili, keby atmosféru pri ďalších ročníkoch obohatili o prípravu ďalších fašiangových špecialít.

Primátor: Zabíjačku ochutnali stovky ľudí

Medzi ľuďmi zbieral názory a podnety primátor mesta Jozef Gamrát (nez.). "Cieľom bolo vylákať ľudí do mesta a ukázať, ako vyzerá zabíjačka počas fašiangov. Dúfali sme, že sa pristavia počas nákupov. Nemýlili sme sa," zasmial sa. Dodal, že skúšobne objednali 150-kilogramovú sviňu. Výrobky z nej šli na dračku.

Podľa Gamráta rozdali asi 200 dávok špecialít. O možnosti ich predaja mesto neuvažuje: „Zmyslom akcie je zachovať tradíciu, nie komerčná činnosť. Ale určite to rozšírime o prípravu ďalších fašiangových špecialít, napríklad šišiek. Máme na to rok."

SkryťVypnúť reklamu

Celá zabíjačková paráda sa odohrávala medzi bytovkami. Na snímke Ján Janec, v pozadí školák Janko Lukáč. Foto k článku: Lýdia Vereščaková.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 862
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 383
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 645
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 045
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 900
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 576
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu