Korzár logo Korzár Zemplín

Remeslo má deravé dno aj v Michalovciach

Remeslo má zlaté dno, hovorí jedno príslovie. Michalovskí remeselníci si to nemyslia. Cítia pokles počtu zákazníkov. Byť remeselníkom v dnešnej dobe je podľa nich čoraz ťažšie.

Majster obuvník. Opravuje opätky na topánkach.Majster obuvník. Opravuje opätky na topánkach. (Zdroj: ope)

Vinia z toho neprimerané daňové zaťaženie a konkurenciu v podobe lacných čínskych a vietnamských výrobkov.

MICHALOVCE. Hodinár, obuvník, hrnčiar, kominár či drotár. To boli remeslá, ktoré boli v minulosti vážené a prinášali remeselníkom slušnú obživu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V 21. storočí sú niektoré ešte stále prítomné a dokonca potrebné. Remeselníci sa však sťažujú, že situácia je stále horšia a zárobky sú minimálne.

V centre Michaloviec sú dnes traja hodinári a obuvníkov by ste narátali tiež na jednej ruke. Prečo je to tak?

SkryťVypnúť reklamu

Obuvník: Vytláčajú nás čínske výrobky

Obuvníctvo bolo v minulosti zamerané na remeselnú a domácku výrobu obuvi. Rozvoj obuvníckeho priemyslu neskôr veľmi ovplyvnil remeselníkov a tí sa preorientovali na opravu týchto výrobkov. Obuvníci dodnes opravujú výrobky iných a sami už topánky takmer vôbec nešijú.

Majiteľ prevádzky na opravu obuvi Jozef Sidun tvrdí, že remeslo je na tom veľmi biedne. „Problémom sú lacné čínske topánky a taktiež nedostatok materiálu na opravu.“

Pán Sidun sa posťažoval aj na neprimerané odvodové zaťaženie remeselníkov. „Odvody živnostníkov sú vždy vyššie. My si nemôžeme dovoliť dvíhať cenu práce, ako je to u iných profesií. Naše ceny si držíme už štyri roky. Niekedy sa platila pevná daň a bolo to určite lepšie. Remeselníkov by mohli od živnostníkov odlíšiť,“ povedal.

SkryťVypnúť reklamu

Dobré časy má za sebou

Túto prácu vykonáva už 30 rokov a stále ho to baví. Podľa jeho slov má však dobré časy za sebou. „Remeslo tu podľa mňa bude vždy. Kým budú ľudia chodiť, vždy zničia topánky. Napriek tomu cítime veľký pokles počtu zákazníkov.“

Odrazilo sa to aj na počte zamestnancov. „Niekedy som zamestnával šiestich pracovníkov a všetci boli vyučení. Dnes tu pracujem iba s manželkou,“ dodal.

Kominár je ešte vždy oblečený v čiernom

Korene kominárstva siahajú až do 14. storočia a ich služby využívajú ľudia až dodnes. Kominárstvo Tibora Ondo-Eštoka pokrýva okres Michalovce a Sobrance a je prakticky jediné v regióne. Aj on potvrdil, že určité rozdiely oproti minulosti je badať aj v tomto odvetví.

„Dnes sa nekúri len tuhým palivom, ale v prevažnej miere sa využíva plyn. V tejto dobe však chce každý ušetriť a ľudia sa postupne vracajú k tuhému palivu,“ povedal Ondo-Eštok.

SkryťVypnúť reklamu

Rozdiely oproti minulosti sú aj v oblečení, ale nie sú výrazné. „Kominár je stále oblečený v čiernom, ale nenosí už tú typickú bielu šatku.“ Kým vo väčšine remesiel hovoria o poklese, u kominárov je to inak. „V posledných rokoch sa počet zákazníkov zvýšil, lebo viac ľudí kúri drevom. A čo je hlavné, uvedomujú si, že čistiť komíny je nutnosť,“ uviedol.

Hodinár: Ľudia nepozerajú na kvalitu, ale na cenu

Hodinárstvo patrilo v minulosti medzi jedno z najprecíznejších a vysoko špecializovaných remesiel. Ivan Dobranský vlastní hodinárstvo v centre Michaloviec. Remeslu sa venuje od roku 1990 a tvrdí, že situácia sa už pätnásť rokov len zhoršuje.

S terajšou situáciou vôbec nie je spokojný. Podľa neho na tom majú podiel viny lacné vietnamské a čínske výrobky, ktorými je náš trh zaplavený. „Na Slovensku remeslo upadá. Keď si má človek dať opraviť hodinky za päť eur, tak si radšej kúpi nové a lacné. U nás je to tak. Ľudia nepozerajú na kvalitu, ale na cenu,“ povedal.


miko_remeslo3_270911_ope_res.jpg
Hodinár. Vietnamski a čínski výrobcovia mu berú prácu. Foto: ope

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu