Korzár logo Korzár Zemplín

Ján Parikrupa je posledným pozdišovským hrnčiarom

Majster ľudovej umeleckej výroby, 70-ročný Ján Parikrupa sa venuje hrnčiarstvu viac ako 50 rokov. Svoju prácu považuje za koníček a má ju naozaj rád. Preto mu je ľúto, že je zrejme posledným nositeľom tejto tradície v Pozdišovciach.

Majster pri práci. Napriek vysokému veku sa hrnčiarstvu stále venuje.Majster pri práci. Napriek vysokému veku sa hrnčiarstvu stále venuje. (Zdroj: ope)

Zriadil múzeum, ktoré nemá núdzu o návštevníkov z celého sveta.

POZDIŠOVCE/MICHALOVCE. „Tradičná keramika je veľmi nákladná a náročná na energie a vyzerá to, že zanikne. Pozdišovskú keramiku už nerobí nikto okrem mňa. Preto si musím utužovať zdravie, aby som to mohol robiť ešte dlho,“ uviedol Ján Parikrupa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Parikrupovci sú hrnčiarmi viac ako 120 rokov

Rodina Parikrupovcov je v Pozdišovciach známa práve hrnčiarstvom. Zaoberali sa tým už v dávnej minulosti. „V našej rodine robil keramiku pradedo, dedo, otec a robím ju aj ja. Už štyri pokolenia Parikrupovcov sa tomu venujú a trvá to už najmenej 120 rokov,“ začal svoje rozprávanie Ján Parikrupa.

SkryťVypnúť reklamu

„V šesťdesiatych rokoch sme začali robiť pre ÚĽUV. Zriadili sme si doma dielňu a pri otcovi som sa naučil remeslu. Mal som asi 15 rokov. Najskôr som sa učil, neskôr som to robil profesionálne a v osemdesiatych rokoch som začal aj podnikať.“

On sám sa hrnčiarstvom zaoberá viac ako 50 rokov. „Toto ma baví a počas života ani raz nenastal zlom, že by som rozmýšľal o inom povolaní.“

Pozdišovská keramika je nezameniteľná a v priebehu rokov sa takmer nezmenil jej vzhľad. „Vyznačuje sa čiernym podkladom, na ktorom sú maľby s ingobami (farbami). Hlavným znakom je pozdišovská karička, ružičky. Vyrábame všetko, od malých vecí, cez misy, džbány až po gigantické vázy,“ opísal.

Dodal, že tvary keramiky sa vôbec nezmenili, pribúdajú len dekoračné vzory.

SkryťVypnúť reklamu

Človek musí mať talent a musí chcieť

Zdá sa, že pozdišovské hrnčiarstvo zaniká a pán Parikrupa nemá v obci nasledovníkov.

„Na hrnčiarstvo musí mať človek talent a musí aj chcieť. Človek musí mať cit, musí ho to baviť a musí vedieť svoju robotu predať. Je to dosť zložité. Keď posúdim, koľko ľudí som to chcel naučiť, a k mojej spokojnosti sa to nenaučil ani jeden,“ povedal pán Parikrupa.

Vyrábať keramiku učil aj v škole. Tam tiež nepochodil. „Boli tam šikovní žiaci, ktorí na to mali, ale práve tí nechceli. A naopak,“ zhodnotil.

Syn pána Parikrupu pracuje s keramikou, ale ide o priemyselné výrobky. „Momentálne vyrába keramické pľuvadlá pre zubárov.“

Maľovaniu keramiky sa venovala aj jeho neter. „Mám šikovnú neter Eriku, ktorá vie veľmi pekne maľovať. Žiaľ, momentálne sa tomu nemôže venovať. Učila sa pri mojej mame a vypracovala sa na vysokú úroveň.“

SkryťVypnúť reklamu

Musel sa narodiť syn

Pán Parikrupa poukázal na mnohopočetné hrnčiarske rodiny. Množstvo detí malo logický dôvod.

„V každej hrnčiarskej rodine bolo potrebné, aby sa narodil syn, ktorý by vládal pracovať. Dokedy sa nenarodil syn, tak sa jednoducho rodina rozrastala. Aj keď bolo v rodine päť dcér, vždy sa dúfalo, že šiesty už bude syn. Takže hrnčiarske rodiny boli naozaj rozsiahle,“ povedal s úsmevom.

Pán Parikrupa priznal, že už nevládze toľko ako v mladosti. Ešte vždy nejakú keramiku vyrába, ale momentálne sa venuje hlavne súkromnému malému múzeu keramiky.

„Som dôchodca a oddychujem, ale nedá mi to a prijímam rôzne návštevy, exkurzie zo škôl, a popritom stále niečo vyrobím. Nechcem, aby naša keramika zanikla.“

Núdzu o návštevníkov určite nemá. „Máme návštevníkov z celého sveta. Prakticky neexistuje krajina, z ktorej by tu ľudia neboli. Prichádzajú napríklad návštevníci z Ameriky, ktorí hľadajú svoj pôvod. Výrobky si kupujú ako pamiatku na rodnú zem ich rodičov. Takisto zberatelia keramiky sú častými návštevníkmi,“ povedal.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 842
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 353
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 680
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 039
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 890
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 552
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu