Vianočné oblátky sú neodmysliteľným symbolom Vianoc. Vôňa, ktorá sa šíri pri ich pečení, je nezameniteľná. Pani Smrigová z Bánoviec nad Ondavou ich pečie doma a zásobuje nimi všetky susedky, príbuzných i známych.
BÁNOVCE NAD ONDAVOU. Anna Smrigová, dôchodkyňa z Bánoviec nad Ondavou, rada pečie koláče a už siedmy rok aj tradičné vianočné oblátky.
Pani Annu pečenie oblátok zaujalo už dávno, no stroj na ich pečenie si zadovážila iba pred siedmimi rokmi. Priznala, že jej to spočiatku nešlo. Skúšala to asi rok, kým na to prišla. Dnes to robí s profesionálnou rutinou.
„Človek si to musí vyskúšať a trošku to trvá, kým sa to naučí. Aj v odporúčaní, ktoré bolo pribalené pri tom zariadení písali, že sa nemám nechať odradiť,“ povedala.
S príchodom adventu začína pani Smrigová piecť oblátky, aby to do Vianoc stihla. „Tento rok som ich upiekla okolo 5-tisíc.“
Príchodu Vianoc a s tým spojeného pečenia oblátok sa nevie dočkať. „Na pečenie oblátok sa vždy teším, ale keď ich už napečiem 5-tisíc, najradšej by som ten stroj už odložila a zabudla naňho,“ dodala s úsmevom.
Symbol Vianoc má hotový za desať sekúnd
A ako prebieha pečenie vianočných oblátok? Základom je dobré palacinkové cesto, ktoré by malo jednu noc odležať. „Cesto je potom oveľa lepšie,“ vysvetlila.
Stroj na pečenie má dve platne, ktoré dávajú vzor oblátke. Platne sa z času na čas potrú včelím voskom zabaleným v damaškovej handričke. „Keď sa mi zdá, že sa oblátky príliš lepia, tak platne pretriem.“
Na jednu oblátku je potrebná takmer plná lyžica cesta, ktorá sa naleje na platňu. Platne, medzi ktorými sa oblátky pečú, je potrebné celý čas tlačiť k sebe. Trvá to zhruba desať sekúnd.
„Pri pečení to syčí. Keď syčanie prestane, oblátka je hotová,“ vysvetlila pani Anna. Následne drevenou vareškou odlepí hotovú oblátku od platne. A symbol Vianoce je na svete.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.