Korzár logo Korzár Zemplín

Obal z vianočných gulí využil na kŕmidlo

Humenčan Ivan Smolek využil prázdny obal z vianočných gulí na výrobu kŕmidla. Na rovnaký účel mu poslúžil aj obal z garniže.

Ivan Smolek vyrezáva drevené vtáčiky už roky.Ivan Smolek vyrezáva drevené vtáčiky už roky. (Zdroj: Jana Otriová)

Vtáky prikrmuje roky. Začína vtedy, keď napadne sneh. Odborníci zdôrazňujú, že prikrmovanie vtáctva nie je o záchrane, ale o pozorovaní a poznávaní a platia pri ňom určité pravidlá.

HUMENNÉ. Tubus naplnený slnečnicovými semiačkami slúži ako dávkovač. Ivan Smolek ho „vylepšil“ plošinkou a strieškou. Hotové kŕmidlo, zrodené z „rýchleho“ nápadu, zavesil nad kontajnery za bytovkou na pešej zóne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pán Smolek je bývalý chemik. Miluje prírodu. Vtáky prikrmuje v zime už roky. „Kŕmidlo sme dávali na parapetnú dosku. Nepáčilo sa to susedom a majiteľom áut, ktoré pod oknami parkujú,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Zo širokej ponuky v jedálničku víťazne vyšli práve slnečnicové semiačka. Do zásobníka sa zmestí pol druha kila tejto pochúťky. Rozmanití návštevníci nepohrdnú ani lojom. „Hlavne v tuhej zime dodáva energiu,“ hovorí pán Smolek.

Medzi stálych stravníkov u Smolekovcov patria sýkorky, zelienky, glezgy, čížiky i pinky. „V minulom roku to boli doslova nájazdy. Tohto roku je ich pomenej. Akosi kŕmidlo zatiaľ neobjavili. Je netypická zima, tak sa vtáky nezgrupujú a lietajú individuálne. Vôbec som nevidel napríklad vrabce. Potravu si hľadajú pri kontajneroch, zrejme zobú niečo, čo nie je pre ich zažívanie dobré. Chlieb nesplesnie, čo doň dávajú?“ zamýšľa sa.

Vtáčiky aj vyrezáva

Kŕmidlo je vynikajúcim zdrojom pozorovania vtákov. „Akurát, keď ste fotografovali, na susednom strome sedel krahulec. Ulovil holuba. Je to zážitok,“ hovorí pán Smolek, pre ktorého sú vtáky aj inšpiráciou.

SkryťVypnúť reklamu

Už viac ako tri desaťročia vyrezáva vtáčiky z dreva. „Nožíkom. Z ruskej borovice, lipy, čo zoženiem. Potom ich obrúsim šmirgľom, vymaľujem farbami alebo fixkami a nalakujem,“ vysvetľuje postup.

Drevený stehlík mal byť náhradou za skutočného pre synovca, ktorý pred rokmi ako malý chlapec túžil, aby ku kŕmidlu za oknom prileteli hladní „stravníci“.

Prikrmovanie má svoje pravidlá

Podľa Anny Mackovej, pracovníčky pre environvýchovu zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty v Medzilaborciach, s prikrmovaním vtáctva je možné začať pravidelne koncom novembra a pokračovať až do marca.

„Krmivo treba podávať pravidelne a počas chladnejších dní frekvenciu pridávania postupne zvyšovať. Do kŕmidla nedávame väčšie množstvo potravy. Začiatkom jari v čase hniezdenia v žiadnom prípade už nekŕmime a kŕmidlo odstránime. Vtedy je už dostupný vtákom hmyz potrebný na výchovu mláďat, rodičia už nesmú prinášať ľahko dostupnú potravu z kŕmidiel. Prikrmovanie obmedzujeme aj počas miernej zimy,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

„Prikrmovanie nie je o záchrane, ale o pozorovaní a poznávaní, preto by nemalo byť náhradou za prirodzený spôsob obstarávania potravy,“ zdôrazňuje zoológ Martin Šepeľa.

Pestrý jedálniček i návštevníci

Vtáčí jedálniček je rôznorodý. Na prikrmovanie môžeme použiť širokú škálu krmív - slnečnicu, proso, mak, ovsené vločky, kukuričnú drvu, pšenicu, repku olejnú, vlašské aj lieskové orechy, varenú ryžu, ovocie, hovädzí loj.

„V žiadnom prípade nesmieme podávať krmivo solené, korenené, údené alebo pokazené, zvyšky jedla a chlieb. Mohlo by to vtákom spôsobiť tráviace ťažkosti až úhyn,“ upozorňuje Macková.

Medzi návštevníkov kŕmidiel u nás patria rôzne druhy sýkoriek, stehlíkov, piniek, strnádka žltá, glezg hrubozobý, hýľ lesný, ďateľ veľký, vrabec domový, sojka škriekavá, drozd čierny, mlynárka dlhochvostá, brhlík lesný či slávik červienka.

„Neželaným návštevníkom pre našich ’stravníkov’ môže byť aj jastrab krahulec, ktorý určite nepriletí za slnečnicovými semienkami,“ dodáva Macková.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu