Korzár logo Korzár Zemplín

Michalovskí hotelieri maturovali netradične

Predstavenie národných zvykov a tradícií v rusínskom a zemplínskom jazyku, prezentácia a degustácia vín, ľudová hudba a výborné jedlo.

Nová forma praktickej maturity. Študenti si ju pochvaľujú, aj keď je náročnejšia ako tradičné formy.Nová forma praktickej maturity. Študenti si ju pochvaľujú, aj keď je náročnejšia ako tradičné formy. (Zdroj: Ondrej Petričko)

Takto vyzerala praktická maturitná skúška študentov michalovskej hotelovej akadémie.

MICHALOVCE. Mäsová polievka, bravčová krkovička a rebierko s červenou kapustou a lokšami, škvarkové pagáče, čeregi, šúľance, plnené jabĺčko a omnoho viac si mohli vychutnať hostia Zemplínskeho večera, ktorí zorganizovali študenti michalovskej hotelovej akadémie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Boli prví, ktorí vyskúšali novú formu praktickej maturitnej skúšky. Výber si pochvaľovali, aj keď priznali, že bola zrejme náročnejšia ako tradičná praktická maturita.

SkryťVypnúť reklamu

Zúročili päť rokov štúdia a praxe

Študenti boli rozdelení do viacerých úsekov, z ktorých každý mal jasne vymedzené úlohy. Celý tím riadil Martin Molokáč, ktorý ocenil manažérov na všetkých úrovniach.

„Sú to šikovní ľudia, veľmi mi uľahčili prácu a vybavili všetko, čo bolo treba,“ nezabudol ohodnotiť svojich spolužiakov.

Takisto je rád, že si vybrali novú formu maturity. „Je to určite zaujímavejšie ako vypracovať nejakú prácu a potom ju prezentovať. Je to niečo, čo priamo súvisí s naším odborom a prezentujeme tu praktické schopnosti, ktoré sme nadobudli počas štúdia,“ povedal Martin.

Organizácia celého večera obnášala štyri mesiace naozaj tvrdej driny.

„Boli s tým spojené veľké prípravy, ale som rada, že sme si zvolili novú formu maturity. Trošku som sa toho obávala, ale podľa mňa to dopadlo skvele. Sme radi, že sme dostali takúto možnosť a zároveň začali niečo nové. Uvidíme, ako nás nakoniec ohodnotia,“ zhodnotila večer Jana Mackaľová, ktorá dozerala na obsluhu.

SkryťVypnúť reklamu

Chcú produkovať zamestnávateľov

Riaditeľ SOŠ obchodu a služieb Miroslav Sivý hodnotí novú formu pozitívne.

„Uvítali sme to, pretože tu sa zúročujú všetky tie skúseností, ktoré nabrali žiaci v zahraničí a počas štúdia v škole. Myslím si, že na prvýkrát to bolo veľmi dobré. Urobili prezentáciu Zemplína, bola tu pekná hudba, dobré jedlo, priviedli si pivničného majstra z tokajskej oblasti. Dobré základy novej formy maturitnej skúšky boli práve položené,“ zhodnotil.

Je rád, že študenti prejavili aj svoje manažérske schopnosti a ukázali, čo v nich je. „Väčšina škôl podľa môjho názoru chŕli zamestnancov. My sa pokúšame produkovať aj manažérov, teda zamestnávateľov, ktorí budú zamestnávať ľudí,“ uzavrel riaditeľ.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 888
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 414
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 577
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 069
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 918
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 615
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu