Korzár logo Korzár Zemplín

Praktická maturita je len vrchol ľadovca

Stredoškoláci majú praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky za sebou.

Dana Širajová (vpravo). Maturitu v úlohe hlavnej manažérky si užívala.Dana Širajová (vpravo). Maturitu v úlohe hlavnej manažérky si užívala. (Zdroj: Jana Otriová)

Vyvrcholilo ňou štvor– či päťročné snaženie žiakov rôznych odborných profesií.

HUMENNÉ. Maturanti zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Humennom tvrdia, že praktická maturita nie je práca len na jedno predpoludnie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dana Širajová z odboru spoločného stravovania pôsobila v maturitný deň vo funkcii hlavnej manažérky.
„Riadim a kontrolujem prácu kuchárov a čašníkov. Či všetko ide podľa plánu,“ hovorí.

Celý tím pracoval na spoločnej úlohe – pripraviť slávnostnú tabuľu na oslavu životného jubilea. „Najťažšie bolo zorganizovať všetkých, aby počúvali a poslúchali. Spolupráca bola dobrá. Človek musí byť komunikatívny,“ vraví Dana.

SkryťVypnúť reklamu

V ponuke bol studený a teplý bufet, miešané nápoje, flambované palacinky. „V studenom bufete ponúkame rolády – syrovú, špenátovú, s ovocím, chuťovky, plnené paradajky, uhorky, vajíčko, múčniky, štrúdľu, moravské koláče. Pri ukladaní na misy zohráva úlohu aj farebnosť pokrmov. Keď sa na ne pozriete, musíte dostať chuť. Najprv sa musia najesť oči,“ vysvetľuje.

Praktickú maturitu si zjavne vychutnávala. „Dnes mám svoj deň. Užívam si to,“ dodala.

Jana je detailistka

Vlasové kozmetičky si museli poradiť s maturitnými zadaniami ako napríklad účesy ázijského kontinentu, z fantazijných filmov či účesy na červený koberec. Jana Kolinčáková pretvárala Denisu Hakunovú na kráľovnú stužkovej.

„Práve jej líčim oči. Inšpirovala som sa príchodom jari. Použila som pestré farby – žltú, zelenú, modrú. Všetko som si vymyslela a pripravila sama,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Jana je študentkou dvojročného nadstavbového štúdia. „Do školy chodíme štyri mesiace, ďalšie štyri mesiace sme na praxi. Keď sa chce niekto zdokonaliť, musí na sebe pracovať po celý čas. Pokladám to za nevyhnutné a práca ma baví,“ dodáva.

Príprava kompletného modelu trvá takmer tri hodiny. „Podľa toho, či všetko chcem mať prepracované do detailov alebo nie. Obe sme v pohode.“

Kreslo a stôl

Maturant Jakub Balický, operátor nábytkárskej a drevárskej výroby, obhajoval pred predmetovou maturitnou komisiou kreslo.

„Najnáročnejšie bolo zhotoviť výkres cez počítač, kusovník, pri čom som využil teoretické vedomosti. Kreslo som vyrobil lamelovaním, ohýbaním a tvarovaním dreva. Trvalo mi to približne tri týždne,“ hovorí.
Jeho kolega Dávid Petrovčin sa prezentoval stolom s nohami v tvare bumerangu. „Najťažšie bolo ohýbať nohy stola,“ priznáva.

SkryťVypnúť reklamu

Chlapci zatiaľ pracovné ponuky nemajú. Chceli by zostať v odbore, ale Jakub poškuľuje po zahraničí a nevylučuje, že po skončení školy odcestuje.

Len vrchol ľadovca

„Dnešný deň môže byť ovplyvnený rôznymi činiteľmi, napríklad chorobou či stresom. Preto pri celkovom hodnotení berieme do úvahy, ako poctivo sa žiaci pripravovali na svoje povolanie počas celého štúdia,“ uviedla predsedníčka školskej maturitnej komisie Ľudmila Vagaská z Vranova nad Topľou.

„V tomto odbore je potrebná komunikácia. Vedieť sa v každej situácii vynájsť, adekvátne zareagovať. Absolventi by mali pôsobiť v manažérskych funkciách,“ povedala pri slávnostnej tabuli.

Pokles záujmu žiakov o odborné školy pripisuje na vrub „nie veľmi šťastnej“ koncepcii stredného školstva s preferovaním gymnázií, nízkym platovým ohodnotením pracovníkov v spoločnom stravovaní a službách, ale aj nezáujmom podnikateľov o vyučený kvalifikovaný personál.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 856
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 367
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 663
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 043
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 897
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu