Slovenské Nové Mesto žilo v prvý májový deň 8. ročníkom festivalu Tokaj v Európe. Už po piatykrát je jeho súčasťou Dedovizeň - festival Slovákov žijúcich v zahraničí. Tentoraz prišli nadšenci folklóru z Maďarska, Česka, Rumunska a Ukrajiny.
SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO. Do oddychového centra v obci počas sviatočného prvomájového dňa zavítalo takmer 3 500 návštevníkov.
Festival Tokaj v Európe sa datuje od vstupu Slovenska do Európskej únie.
„Pre našu prihraničnú oblasť je tento dátum veľmi dôležitý. Predtým sme boli na hraničnom priechode kontrolovaní, perzekvovaní rôznym spôsobom. Dnes sa občania môžu voľne pohybovať, stretávať sa so susedmi oproti a na vnútorných hraniciach únie s tým žiadne problémy nemáme,“ hovorí starosta obce Ján Kalinič.
Čo nesmie chýbať v novomestskom dome?
Areál patril nielen folklóru, tancu, spevu. Členky folklórnej skupiny Novomešťanka pripravili v gazdovskom dvore izbu v štýle starých tradícií.
„Pozbierali sme staré kusy nábytku i náradia po domoch. Máme starú ladu, hokerlík, mlynček na kávu, žehličku na uhlíky, petrolejku, zbuščok na mútenie masla, šijací stroj, váhu, výšivky,“ vyratúva členka skupiny Katarína Szabová.
Prezradila, čo nesmie chýbať v žiadnom novomestskom dome. „Tokajské víno.“
Slovakia Grand klub Veteran zo Sečoviec priviezol na festival desať nablýskaných krásavcov. Najstarší šesťvalec Alfa Praga z roku 1928 pochádzal z vtedy ešte československého Užhorodu.
„Máme tu Rolls Royce silver shadow z roku 1969. Vyrábal sa do 1982 a na tomto modeli sa viezla na svadbe princezná Diana s princom Charlesom. Toto auto má aj najvyššiu spotrebu. Výrobca ju však nikdy neuvádzal. Tvrdil, že kto si takéto auto kúpi, spotreba ho nezaujíma,“ vysvetlil predseda klubu Stanislav Funfrovič.
Zameška na sladko
Mária Šimková, Mária Perháčová a Mária Sančiová z Breziny ponúkali na Zempľinskej hoscine zamešku na sladko.
„Je to kukuričná kaša uvarená vo vode. Po zhustnutí ju rozotrieme na tanierik, posypeme cukrom, škoricou a polejeme maslom. Je to starodávne zdravé jedlo. Vyrástli na ňom naši rodičia,“ hovorí pani Šimková.
„My ju doma varíme už len ako dezert. Deti chcú radšej mäsko, klobásky,“ dodáva.
Súčasťou slávnostného dňa boli aj súťaže detí, ktoré dostali od denníka Korzár odmeny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.