Korzár logo Korzár Zemplín

Založenie futbalového klubu oslávili varením guláša

V Modre nad Cirochou si 40. výročie organizovaného futbalu v obci dedinčania pripomenuli netradične, súťažou vo varení guláša.

Víťazné modranské dievčatá. Navarili najchutnejší guláš.Víťazné modranské dievčatá. Navarili najchutnejší guláš. (Zdroj: jo)

Viete, koľko je v Modre nad Cirochou ulíc? A koľko gulášmajstrov? Štyridsiate výročie organizovaného futbalu v obci si dedinčania pripomenuli netradične, súťažou vo varení guláša. Variť mala každá ulica na čele s gulášmajstrom. Hoci porota po ochutnávke so všetkou vážnosťou vyhlásila trojicu najchutnejších, víťazmi boli dobrá nálada, všeobecná veselosť a pocit spolupatričnosti. Na nohách bola celá dedina, náladu nepokazil ani hustý vytrvalý dážď.

MODRA NAD CIROCHOU. V obci je deväť ulíc. Do súťaže sa prihlásilo osem družstiev. Samostatne varili slobodné ženy, dobrovoľní hasiči a poľovníci spojili sily so Školskou ulicou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Myšlienku osláviť výročie založenia futbalového klubu v obci pri guláši označil starosta Jozef Hančar (nez.) za „kolektívnu“.

„Bola to spoločná myšlienka poslancov obecného zastupiteľstva a moja. Napadla nám pri príprave podujatia. V rozpočte sme pamätali aj na nákup mäsa. Každá partia dostala okolo päť kíl. Gulášom museli pohostiť tiež našich hostí,“ povedal.

Hoci sa družstvá líšili vekom i počtom, všetci zhodne tvrdili, že ich guláš je najlepší. Presný pomer ingrediencií nechcel prezradiť nik.

Poľovníci pridali do guláša vlastnoručne uloveného srnčeka a diviaka, hasiči dovarili ako prví, lebo sú vraj zvyknutí na rýchly zásah. Aj doping používal každý po svojom – kalíštek ostrého, ochutnávka miestnymi parobkami, morálna podpora dobrovoľných mladých hasičiek či tričko so slovenským orlom na prsiach. Všetci sa zhodli na jednom – ide o recesiu a dobrú zábavu.

SkryťVypnúť reklamu

Najdôležitejšia ingrediencia je láska

Slobodné modranské dievčatá súťažili s číslom 1. Ich opodstatnenú sebadôveru sa pokúšalo naštrbiť zvyšné výlučne mužské súťažné osadenstvo.

„Odhodlali sme sa na poslednú minútu. Muži nás podceňujú, ale my sa nedáme odradiť,“ povedala šéfkuchárka Daniela Žinčáková.

Danke Volovskej, Lucii Belcákovej a Zuzane Volovskej rozhodne nechýbal zmysel pre humor, čo potvrdili aj finančnou zbierkou na umelý kĺb pre jednu členku družstva. Guláš z bravčového a jelenieho mäsa so zemiakmi a lečom varili s láskou, ktorá je podľa gulášmajsterky Daniely najdôležitejšia.

Dievčatá napokon odišli z premiérového ročníka s palmou víťazstva. Na vyhlásenie výsledkov nastupovali so slovami „nádej zomiera posledná“ a odchádzali s tým, že „Božia spravodlivosť ešte existuje“.

SkryťVypnúť reklamu

Aby nebol „schvacený“

Porota na čele s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Chudíkom (Smer) pristupovala k svojej úlohe nanajvýš zodpovedne. Vyhláseniu najlepších predchádzala dôsledná ochutnávka.

„Na Šariši sa hovorí, že keď sa varí guláš a pred jedením sa nenaleje, tak je 'schvacený'. Dúfam, že to hostitelia teraz napravia,“ povedal so smiechom po vyhlásení výsledkov župan Chudík.

Víťazstvo žien bolo podľa neho zaslúžené. „Pozeral som na hustotu, na chuť, farbu. Sám varievam guláš a som presvedčený, že sa na ňom nedá veľa pokaziť. Dá sa len niečím vylepšiť. Víťazný guláš bol mierne lahodne pikantný. Hovoril som, že láska je pri varení dôležitá. Ženy ju vedia rozdať viac,“ dodal.

Druhé miesto obsadili poľovníci, na treťom skončilo družstvo Ulice lúky.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 618
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 117
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 128
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 247
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 889
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 717
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 594
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu