Korzár logo Korzár Zemplín

Včelárov trápi najmä počasie

Rôzne druhy medov a medoviny z celého Slovenska mohla na Krajskom medovom festivale v Humennom ochutnať široká včelárska i nevčelárska verejnosť.

Včelári Andrej Fedkov (vľavo) a Michal Dutko.Včelári Andrej Fedkov (vľavo) a Michal Dutko. (Zdroj: jo)

U nás sú dobré podmienky na včelárenie, naše medy patria vo svetovom meradle medzi najkvalitnejšie.

HUMENNÉ. O priazeň návštevníkov sa uchádzali medy agátové, kvetové a medovicové.

„Jarné medy sú zo všetkého, čo na jar kvitne. Z ovocných stromov, púpavy, vŕby... Prvé sa vytáčajú pred agátovým medom. Zvyknú rýchlo kryštalizovať, lebo majú vysoký obsah glukózy. Včelári ich pastujú, aby ich nemuseli stekucovať nahrievaním,“ vysvetľuje Andrej Fedkov, krajský zmocnenec pre Prešovský kraj zo Spolku včelárov Slovenska z Kochanoviec.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Obľúbené sú medy agátové a lipové.

„Ako posledné točíme medovicové, ktoré sa ako jediné považujú za medy živočíšneho pôvodu. Na stromoch sa premnožia vošky, ktoré vyciciavajú šťavu z listov. Potrebujú iba bielkoviny, cukry vylučujú. Včely ich zbierajú a robia medovicový med. Kryštalizuje pomalšie a je tmavý,“ hovorí A. Fedkov.

Medovicové alebo tiež lesné medy sú voňavé, obsahujú viac minerálnych látok a chuťovo sú príťažlivejšie.

„Med má mať dobrú chuť, musí byť priehľadný, dobre prefiltrovaný. Povolený je určitý obsah sacharózy. Niekedy to bolo 10 percent, teraz sú kritériá prísnejšie,“ dodáva.

Vrtochy počasia

Tento rok hodnotia mnohí včelári ako slabší v porovnaní s minulými.

„Najprv sa ukazovalo, že bude dobrý. Jarná znáška o tom svedčila. Po vysokých teplotách ale prišili traja zmrznutí a ochladenie. Včely asi týždeň vôbec nechodili von. V niektorých oblastiach dokonca pomrzol agátový kvet,“ hovorí Andrej Fedkov.

SkryťVypnúť reklamu

„V našom regióne už znáška nie je. Včelstvá som zakŕmil polovičnou dávkou, aby išli do zimy silné. Stále to tak robím a osvedčuje sa mi to. Po prvýkrát som nasadil medníky aj po zakŕmení, ale nič tam už nie je,“ dodáva.

Fedkov včelári vyše 20 rokov nízko nástavkovým spôsobom. Cukrom zakrmuje včely len pred zimou.

Osemdesiatpäťročný Michal Dutko z Humenného začal včeláriť ešte ako chlapec. Tridsaťpäť rokov choval včely v neďalekej Kamenici. Tento rok považuje za jeden z najslabších.

Na vrtochy počasia sa sťažuje aj Peter Glevický zo Spišského Podhradia. Spiš - tradičný raj medovicového medu – v tomto roku nebol na med taký bohatý ako zvyčajne.

Mladých včelárov niet

Okrem počasia trápi včelárov, a nielen humenských, vysoký priemerný vek ich členov.

SkryťVypnúť reklamu

„V humenskom regióne združujeme v Spolku včelárov Slovenska 70 členov a ich priemerný vek je vyše 70 rokov. Radi privítame vo svojich radoch mladých ľudí,“ hovorí Andrej Fedkov.

Jedným dychom však dodáva, že včelárenie nie je z finančného hľadiska atraktívne. „Vstupy sú vysoké a výťažok nízky. Včelárim preto, že ma to baví, niežeby som na tom bohatol."


Autor: jo

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu