Korzár logo Korzár Zemplín

Študenti z plodov jesene vyčarili chutné jedlá

Študenti viacerých stredných škôl z Košického kraja so zameraním na gastronómiu si dali stretnutie v Michalovciach, aby predviedli, čo dokážu vytvoriť z plodov jesene.

Plody jesene. Študenti z ovocia a zeleniny vyčarili chutné jedlá.Plody jesene. Študenti z ovocia a zeleniny vyčarili chutné jedlá. (Zdroj: archív SOŠ OaS Michalovce)

Ovocie a zelenina sa pod ich rukami zmenili na rozmanité a chutné jedlá.

MICHALOVCE. Gastronomická akcia Plody jesene, ktorá sa konala v Centre odborného vzdelávania (COV) pre gastronómiu pri SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach priviedla do centra Zemplína študentov škôl s podobným zameraním zo Sobraniec, Pribeníka a Košíc.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Študenti si pri príprave jedál, ktorých základom bolo ovocie a zelenina, vymieňali cenné skúsenosti.

Študenti využili svoj tvorivý potenciál, skombinovali farby jesene s bohatou nádielkou plodov, ktoré použili pri príprave jedál.

SkryťVypnúť reklamu

„Cieľom tejto akcie bolo nielen pochutiť si na niečom dobrom a zároveň zdravom, ale hlavne nezabúdať na to, že strava ovplyvňuje kvalitu života,“ povedal riaditeľ SOŠ OaS v Michalovciach Miroslav Sivý.

„Študenti pod vedením svojich pedagógov vytvorili pestrú paletu slaných a sladkých jedál a tradičnú zeleninu zakomponovali aj do prípravy sushi,“ vysvetlila vedúca COV Daniela Fajčáková.

Pripravovali plnené šampiňóny so zapekanou zeleninou, zeler v cestíčku s ananásom, špenátovú, mrkvovú, cviklovú roládu, guľky z gaštanového pyré a omnoho viac.

Ovocie a zeleninu používajú študenti bežne aj doma v kuchyni.

„Doma varím často, ale najradšej pečiem. Baví ma to. Pri príprave jedál používam rôznu zeleninu, pretože je zdravá, chutná a esteticky doplní pokrm,“ povedal piatak Lukáš Šalacha, ktorý pripravoval netradičný boršč, kapustové placky a sushi. Zo zeleniny najviac obľubuje špenát, brokolicu, cviklu a kapustu.

SkryťVypnúť reklamu

Ukážky nových trendov v gastronómii predviedol šéfkuchár Marián Anderko, ktorý pripravil baklažán plnený kuracím mäsom, baklažánové závitky so syrom, predviedol ukážky dekorácie pokrmov a všetci sa mohli nadchnúť prípravou flambovaných sliviek.

Recept

Cviklová roláda

Suroviny: 5 vajec, 50 g polohrubej múky, 200 g nastrúhanej uvarenej cvikly, 10 g soli, 5 g vegety, 2 g muškátového orieška
Plnka: 200 g masla, 100 g topeného syra, 100 g žltej papriky, 100 g zelených olív
Postup: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme žĺtky, múku, strúhanú cviklu dochutíme korením. Zmes dáme na olejom vymastený papier posypaný múkou, rozotrieme po celej ploche a pečieme 12 minút pri 160 stupňoch. Po upečení dáme dole papier, zvinieme do utierky necháme vychladiť. Po vychladení rozvinieme a natrieme plnku – maslo vymiešame so syrom a natrieme na roládu, pridáme nadrobno nakrájanú žltú papriku, nakrájané olivy. Zvinieme do rolády, zabalíme do fólie a necháme v chlade. Hotovú roládu krájame na rezy.

SkryťVypnúť reklamu

ope

Autor: ope

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 916
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 440
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 270
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 509
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 086
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 937
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 661
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 700
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 758
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 589
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 417
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 114
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 358
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 133
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 449
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 700
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 758
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 589
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 417
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 114
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 358
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 133
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 449
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu