Korzár logo Korzár Zemplín

Víťazný zákusok potešil aj oko

Koškovské ženy a dievčatá sa druhú októbrovú nedeľu blysli v pečení.

Dobroty. Porota  musela ochutnať všetky.Dobroty. Porota musela ochutnať všetky. (Zdroj: Juraj Ďurček)

Zákusky, koláče a štrúdle sa uchádzali o priazeň poroty posilnenej divákmi. Jediná podmienka bola, aby dobrota obsahovala jablká.

KOŠKOVCE. Nedeľňajšie jabĺčkové popoludnie pritiahlo do Domu kultúry v Koškovciach dvadsať súťažiacich. Sladkostí však bolo omnoho viac, lebo niektoré ženy priniesli niekoľko druhov a mnohé priviedli i svoje dcéry.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Porotu zloženú z členiek miestnej organizácie Únie žien Slovenska doplnili vybraní diváci z publika.

„Hodnotili sme nielen chuť, ale aj vzhľad a náročnosť prípravy. Rozhodovanie bolo naozaj ťažké, lebo všetky súťažiace si dali záležať,“ povedala predsedníčka poroty Mária Bošková.

SkryťVypnúť reklamu

Palmu víťazstva si napokon odniesla pracovníčka obecného úradu Darina Murniková, ktorá pečie rada a často. „Jej jablkovo– orechový koláč bol nielen chutný a osviežujúci, ale aj pekný na pohľad. Prihliadali sme tiež na náročnosť prípravy,“ dodala M. Bošková.

Na druhom mieste sa umiestnili hostia z Domova sociálnych služieb zo susednej Jablone. Tretiu priečku obsadila Juliana Kováčová, štvrtú Zuzana Fogošová. Na piatom mieste skončila vysokoškoláčka Antónia Veliká, ktorá dokázala, že mladé Koškovčanky sú dievčatá do koča i do voza. Ceny víťazkám odovzdal starosta obce Dušan Ciklaminy.

A aby jabĺk nebolo dosť, ženská spevácka skupina Jesienky z Humenného zapojila do piesne Červené jabĺčko celú sálu.

RECEPT: Jablkovo-orechový koláč

Víťazka Darina Murniková sa o recept na víťazný jablkovo – orechový koláč podelila s našimi čitateľmi.

SkryťVypnúť reklamu

Na prípravu cesta potrebujeme: 35 dag výberovej múky, 1 palmarin, 5 žĺtkov, 1 vanilku, 1 prášok do pečiva, 3 veľké lyžice kryštálového cukru a trošku soli.

Plnka sa skladá z troch vrstiev.

1. vrstva: 6 väčších postrúhaných jabĺk opražíme so 4 veľkými lyžicami kryštálového cukru a s vanilkou.

2. vrstva: zmiešame 20 dag orechov, 6 veľkých lyžíc kryštálového cukru a vanilku.

3. vrstva: 4 väčšie jablká nakrájame na kolieska a posypeme kryštálovým cukrom.

Postup: Cesto dáme na vymastený plech. Postupne naň položíme prvú, druhú a tretiu vrstvu plnky. Pečieme v rúre pri teplote 220 stupňov asi 15 minút. Potom cesto vyberieme a dáme naň vyšľahaný sneh z 5 bielkov a 8 veľkých lyžíc kryštálového cukru. Zapečieme ešte na 3 minúty. Po vychladnutí polejeme čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu


Dobrú chuť!

jo

Autor: jo

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 626
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 128
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 131
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 213
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 899
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 724
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 564
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu