Korzár logo Korzár Zemplín

Kvapka trvá, krvi je však stále málo

Od 15. októbra prebieha už 18. ročník celoslovenskej kampane Študentská kvapka krvi.

Vladislav Michalko a Miroslav Chovan darovať chodievajú pravidelne.Vladislav Michalko a Miroslav Chovan darovať chodievajú pravidelne. (Zdroj: Jana Otriová)

Zapojilo sa do nej aj hematologicko-transfúziologické oddelenie (HTO) humenskej nemocnice. Potrvá päť týždňov.

HUMENNÉ. Vždy v utorok, štvrtok a piatok od siedmej do desiatej ráno sú dvere humenskej transfúzky otvorené pre darcov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Voľakedy bolo treba prísť nalačno. Dnes si už môžete dať ľahké raňajky a piť veľa tekutín,“ vysvetľuje riaditeľka Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Humennom Silvia Knapiková.

Na pleciach spolku ležia rôzne náborové aktivity. „Pre 51 študentov, zástupcov stredných škôl, sme zorganizovali stretnutie, kde sme ich informovali o darcovstve. Doba sa začína meniť k lepšiemu a mladí si čoraz viac uvedomujú, že ide o dobrý skutok,“ dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Snina musí aj nakupovať

Primárka HTO humenskej nemocnice Valéria Bašistová si pamätá „lepšie časy“.

„Sme veľká spádová oblasť. Krv potrebujeme nielen pre humenskú, ale aj pre sninskú nemocnicu. Potrebovali by sme 300 – 400 odberov mesačne,“ hovorí.

Svoje zohráva aj geografická poloha. „Sme okrajová nemocnica. Všetci mladí odišli do veľkých miest za prácou či do škôl. Nie sú tu vysoké školy. Potenciál darcov nám tak unikol,“ zdôrazňuje.

„Robíme, čo sa dá. Spolupracujeme s Červeným krížom na rôznych kampaniach,“ dodáva.

Darcovstvo sa pohybuje po sínusoide, niektoré obdobia sú lepšie ako iné. „Sme odkázaní na interaktívnu spoluprácu s darcom. Sme závislí od toho, že ich pozývame,“ vysvetľuje.

Jar a jeseň je obdobím vyššej spotreby krvných prípravkov. Súvisí to so zvyšujúcou sa operatívou po lete, narastajú problémy s tráviacim traktom. „Nie vždy vieme zabezpečiť sninskú nemocnicu potrebným množstvom. Niekedy je nútená nakupovať,“ ťažká si primárka Bašistová.

SkryťVypnúť reklamu

Chodia pravidelne

Miroslav Chovan chodieva darovať krv od osemnástich rokov pravidelne každé tri mesiace už tridsať rokov.
„Asi len trikrát sa mi stalo, že som nemohol, lebo som mal znížený hemoglobín. Sestrička mi vždy zavolá, že už môžem prísť,“ hovorí. Organizované kampane pokladá za potrebné, ale v jeho prípade už nie sú motivujúce. „Často ma minú, lebo som bol darovať krv predtým,“ dodáva.

Vladislav Michalko z Jasenova si pamätá časy, keď s partiou kolegov čakali na odber medzi stovkou darcov. Dnes sa už darcovstvo akosi „nenosí“ ani medzi zamestnávateľmi.

„Keď sa cítim zdravý, idem. Chodievam pravidelne už dvadsať rokov. Prvýkrát som prišiel darovať, keď sa nám narodil syn, ktorý potreboval krv,“ hovorí.

Ide po plakete

Gabriela Krupčinská absolvovala minulý týždeň 40. odber.

SkryťVypnúť reklamu

„Začala som darovať v deväťdesiatom treťom. Otec ochorel na rakovinu a potreboval krv od príbuzných. Dovtedy som bola vždy málokrvná. Vtedy sa možno zo stresu, alebo riadením osudu či iným riadením stalo, že som mohla darovať. Pritiahla som k darcovstvu obe svoje dcéry, jedna je už bronzová darkyňa. Mám dobrý pocit, že môžem pomôcť niekomu cudziemu. Beriem to ako milú povinnosť,“ dodáva pani Gabriela.

Veronika Čabinová prišla na humenskú transfúzku z Uliča. Je študentkou druhého ročníka fakulty manažmentu v Prešove.

„Chodievam darovať od osemnástich. Asi raz polročne, lebo nejem toľko mäsa, koľko by som mala. Dnes som tu po štvrtýkrát,“ hovorí.

Prvýkrát prišla na Valentínsku kvapku krvi do Humenného. „Už od pätnástich som čakala, kedy budem plnoletá, aby som mohla darovať. Snažím sa zlanáriť brata, ale zatiaľ sa neodvážil. Bojí sa ihiel. V Prešove som ešte nikdy nebola v nemocnici, neviem sa tam orientovať. Preto som prišla tu, kde sa cítim príjemne. Sú tu milí ľudia, sestričky,“ dodáva. „Idem na plaketu,“ uzatvára so smiechom.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 766
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 272
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 886
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 976
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 824
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu