Korzár logo Korzár Zemplín

Vianočné trhy v Michalovciach spestrila gazdovská zabíjačka

Tradičnú domácu zabíjačku si v sobotu naživo mohli pozrieť návštevníci Vianočných trhov v centre Michaloviec.

Michalovčania si pochutnali na pravej domácej zabíjačke.Michalovčania si pochutnali na pravej domácej zabíjačke. (Zdroj: Ilustračné - SITA/Diana Černáková)

MICHALOVCE. Početní záujemcovia sledovali postup pri spracovaní 160-kilového prasiatka, ako aj výrobu zabíjačkových špecialít, z ktorých mohli ochutnať.

Gazdovská zabíjačka je už roky populárnou súčasťou michalovských Vianočných trhov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Je to ukážka, ako sa kedysi na dedinách v tomto čase postupovalo. Veríme, že tí, ktorí to zažili, si radi zaspomínajú, ako to vyzeralo, a pre tých, ktorí to nepoznajú, to môže byť zaujímavá atrakcia," uviedol primátor mesta Viliam Zahorčák.

V súvislosti s postupom pri zabíjačkách dodal, že špecifikom Zemplína bolo opaľovanie prasiatka na rozdiel od iných regiónov Slovenska, kde sa obarovalo.

SkryťVypnúť reklamu

V minulých rokoch na michalovských trhoch prasiatko zvyčajne len rozporciovali, tento rok došlo aj na priamu výrobu zabíjačkových produktov, akými sú klobásy, jaternice či tlačenka.

"Podujali sa na to starostovia obcí z mikroregiónu Duša," priblížil primátor.

Na postup prác pri demonštratívnej zabíjačke dohliadal zástupca prednostu mestského úradu Gabriel Dorič.

"Na Zemplíne sa zabíjačky robili bežne, zvyčajne dve, pred Vianocami a pred Veľkou nocou. Keďže žijeme v meste, kde mnoho detí i dospelých sa na zabíjačkách nezúčastňuje, tak im chceme ukázať, aké to kedysi bolo," povedal.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 869
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 395
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 263
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 616
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 052
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 905
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 590
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu