Korzár logo Korzár Zemplín

V Tokajskej oblasti začali vinobranie rekordne skoro

V Tokajskej oblasti hovoria zatiaľ o dobrom roku. Vysoké teploty počas leta urýchlili proces zrenia.

(Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

VEĽKÁ TŔŇA. So zberom hrozna odrody muškát žltý začali už tento týždeň vo vinohradoch v slovenskej časti Tokajskej oblasti. Vysoké teploty počas leta urýchlili proces zrenia.

"V našej vinohradníckej ére sme takýto skorý zber muškátu žltého ešte nemali," uviedol pre TASR vinohradník Jaroslav Ostrožovič.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oberané hrozno je určené na výrobu ľahkých sviežich vín v kategórii akostných, prípade vín s chráneným označením pôvodu.

Cukornatosť je podľa pestovateľa momentálne veľmi dobrá, muškát žltý má 19-20 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Pre putňové vína potrebujú dážď

Aj ostatné odrody vína sú podľa Ostrožoviča zatiaľ v poriadku, choroby sa podarilo tento rok udržať pod kontrolou, napriek nízkemu počtu postrekov.

"Čo sa týka výroby tokajských putňových vín, všetko ešte závisí od vývoja jesene. Hlavne, aby nám relatívne dobre popršalo, aby bol nábeh ušľachtilej plesne botrytídy, pretože, ak sa toto neudeje, tak možno aj tento rok povieme, že vína sú krásne, ale bez putňových," zhodnotil.

Z hľadiska kvantity úrody vyzerá tento ročník ako štandardný.

"Pohybujme sa niekde okolo 5-6 ton po hektári, s čím sme veľmi spokojní," dodal Ostrožovič, ktorý obhospodaruje vinice na ploche 55 hektárov pri obci Veľká Tŕňa.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 856
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 367
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 663
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 043
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 897
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu