Centrum Sobraniec patrilo počas uplynulých dní milovníkom folklóru, ľudových tradícií a remesiel, gurmánskych špecialít, ale hlavne burčiaku.
SOBRANCE. Trojdňové podujatie odštartovalo už vo štvrtok večer spoločnou slávnostnou liturgiou v Gréckokatolíckom chráme svätých Sedmopočetníkov.
Pre návštevníkov Sobranského jarmoku bol od štvrtka do soboty pripravený bohatý kultúrny program, v ktorom vystúpili skupiny Vidiek, Hex, Freedeggs, folklórne súbory Viničiar, Vranovčan, Tarnavčan, hudobno-zábavná ľudová skupina Drišľak a ďalšie.
Hlavným magnetom bol tradične burčiak
O Sobranciach sa hovorí ako o meste s chuťou vína. Potvrdil to aj jarmok, na ktorom sa prezentovali vinári z Východoslovenskej vinohradníckej oblasti z obcí Tibava a Orechová. Na jarmoku ponúkali čerstvý burčiak.
Pivničný majster Martin Bujdoš z vínnej pivnice Orechová čapuje burčiak na Sobranskom jarmoku už 20 rokov.
„Ľudia prichádzali na burčiak už od štvrtka večera. Za celý jarmok sme načapovali okolo štyritisíc litrov burčiaka,“ povedal pivničný majster.
„Niektorí návštevníci, napríklad od Košíc, si nechali načapovať do fliaš aj 50 litrov, ktoré si odnášali domov,“ dodal.
Liter burčiaka vyšiel milovníkov tohto čerstvého šumiaceho nápoja na dve eurá.
Zástupca primátora mesta Sobrance Juraj Klamo (nez.) potvrdil, že návštevníkov z okolitých okresov Michalovce, Humenné, z Trebišova ale aj Košíc pritiahol do Sobraniec práve burčiak.
„Jarmok je oslavou vína a burčiaka z vinohradov z nášho regiónu. Súčasťou programu boli aj vystúpenia folklórnych súborov a športové podujatia,“ povedal Klamo.
V Sobranciach sa dokonca odohral aj Burčiakový volejbalový turnaj.
Umenie na jarmoku. Návštevníci mohli obdivovať aj obrazy ich rodáka, výtvarníka Juraja Tkáčika.
Varenie slivkového lekváru. Pripravili ho tradičným spôsobom. Na čerstvom lekvári si potom pochutnali aj Sobrančania.
Tradície a remeslá. Na jarmoku nechýbali stánky s výrobkami rezbárov, hrnčiarov a keramikárov.
Výstava chovateľov. Regionálni chovatelia vystavovali na obdiv králiky, hydinu, mačiatka, holuby a exotické vtáky.
Gurmánske špeciality. V centre Sobraniec rozvoniavali pečené klobásky, kurčatá a Laci pečeň. Foto k článku: Milan Potocký
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.