Korzár logo Korzár Zemplín

V najsevernejších vinohradoch pri Brekove vyrábajú aj ľadové víno

Tohtoročné počasie malo nepriaznivý dopad na úrodu hrozna pod Brekovským hradom.

(Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Tohtoročné počasie malo nepriaznivý dopad aj na úrodu hrozna pod Brekovským hradom.

BREKOV. V najsevernejších vinohradoch na Slovensku ležiacich pri obci Brekov v okrese Humenné sa tohtoročné vinobranie postupne blíži k záveru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pestovatelia hrozna tam budú najbližšie oberať ako poslednú odrodu Cabernet Sauvignon, z ktorej plánujú vyrobiť ľadové víno.

Tohtoročné počasie, ktoré bolo na Zemplíne typické počas leta striedaním daždivých, horúcich, no ich chladných dní, malo nepriaznivý dopad aj na úrodu hrozna pod Brekovským hradom.

SkryťVypnúť reklamu

"Tento rok bol veľmi zložitý v súvislosti s ošetrovaním viniča. Zápasili sme tu hlavne s múčnatkou, ktorá sa šírila aj po iných plodinách, nielen po hrozne," priblížil brekovský vinohradník Peter Mihaľko.

Výpadok produkcie v porovnaní so štandardným rokom vyčíslil na 50 %.

Ochorenie postihlo podľa jeho slov hlavne odrodu Frankovka. Biele odrody však dopadli dobre.

Aj z tohtoročnej úrody v chotári Brekova by teda mali vzísť kvalitné vína, hoci sa hrozna urodilo menej ako po minulé roky.

K tým kvalitnejším by sa malo zaradiť aj plánované ľadové víno.

"Hrozno síce v tomto roku nebolo nejako v mimoriadnej kondícii, ale strapce Cabernetu, ktoré sa ešte stále nachádzajú vo vinici, sú na tom dobre," poznamenal Mihaľko, podľa ktorého bude táto odroda ponechaná v nasledujúcich dňoch napospas nízkym teplotám.

SkryťVypnúť reklamu

"Zber by sa mal robiť ideálne pri mraze mínus päť stupňov. Vymrazením sa zníži podiel vody v bobuľke a zvýši sa podiel cukru. Preto je potom ľadové víno tak prírodne sladké," vysvetlil Mihaľko.

Ako dodal, z brekovského vinohradníctva vzišla pred časom jedna novinka. "Po prvýkrát sme vlani pripravili z odrody Chardonnay, sekt - šumivé víno vyrobené štandardnou klasickou metódou, to znamená kvasením a zretím priamo vo fľaši."

Foto k článku: TASR/Roman Hanc

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 842
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 353
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 680
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 039
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 890
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 552
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu