Korzár logo Korzár Zemplín

Na brekovskom hrade pracujú aj dobrovoľníci z piatich krajín

Desať mladých ľudí prišlo na dva týždne priložiť ruku k dielu. Najdlhšiu cestu meral Erik z Mexika.

Dobrovoľníci na hrad prišli z piatich krajín.Dobrovoľníci na hrad prišli z piatich krajín. (Zdroj: Jana Otriová)

Brekovský hrad obnovujú zahraniční dobrovoľníci. Desať mladých ľudí z piatich krajín prišlo na dva týždne priložiť ruku k dielu. Najdlhšiu cestu meral študent Erik z Mexika. Pracovný kemp sa koná na hrade už po siedmy raz.

BREKOVSKÝ HRAD. Združenie na záchranu Brekovského hradu organizuje jeho obnovu už niekoľko rokov. V tomto roku na ňom pôsobí 25 pracovníkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výsledok tohtoročných prác by mali byť obnovené vínna pivnica a budova prvej brány. Na prácach sa podieľajú aj mladí dobrovoľníci.

Katka zo Šumavy a jej krajanka Klára z Valašska prišli do kempu zo susedného Česka.

SkryťVypnúť reklamu

„Vyhovoval nám termín, ale hlavne, chceli sme spoznať východné Slovensko. Bola som len v Tatrách, iné miesta nepoznám,“ hovorí Klára, ktorá sa na jeseň chystá študovať do Austrálie.

Do kempu išli dievčatá aj preto, aby sa precvičili v angličtine. „Je tu sranda. Práca nie je náročná, ľudia sú veľmi priateľskí,“ tvrdia zborovo.

Berlínčan Heimo, budúci právnik, si informácie o hrade našiel na webe a v partnerskej nemeckej organizácii.

„Chcel som spoznať slovenskú kultúru a miestnych ľudí. Zaujímam sa o históriu a hrady. Je to pre mňa veľmi dobrá skúsenosť,“ hovorí. Okolitou prírodou je nadšený, menej už slovenskou kuchyňou. Jednotku dáva iba pirohom.

Na stravu si nemôžu zvyknúť ani Španieli. „Stále iba zemiaky, každý deň polievka. Je to pre nás zvláštne,“ sťažuje sa študent politických vied Martí z Barcelony.

SkryťVypnúť reklamu

Na národný večer uvarili spolu s budúcim telekomunikačným inžinierom Arnawom paradajkovú polievku gaspacho a omeletu so zemiakmi. „Čo iné sme mali nachystať?“ bráni sa proti otázke, prečo i oni varili zo zemiakov.

Na Slovensku sú po prvý raz a pobyt berú ako dobrodružstvo.

Patrícia Gdovinová (vľavo) a Kristína Ferjaková. Mladé brigádničky pomáhajú pri predaji suvenírov. Foto k článku: Jana Otriová

Rusku Anna zaujala zvláštna podobnosť

22-ročný študent strojárstva Erik Sánchez Guerrero pochádza z Mexika. V Európe je prvýkrát.

Do Brekova pricestoval z Talianska, kde strávil dva týždne v dobrovoľníckom tábore. Cestovanie, spoznávanie nových krajín, kultúr a ľudí je jeho priorita.

„Milujem malé mestá, okolitá príroda je nádherná. Rád by som sa sem ešte vrátil, ale cesta je finančne veľmi náročná. Pokúsim sa,“ dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Annu Doroninu z Moskovskej oblasti priviedla do Brekova zvláštna vec.

„Mama sa za slobodna volala Brechova. Zaujalo ma to natoľko, že som sem prišla,“ hovorí. Dobrovoľnícke tábory sú pre ňu spôsob, ako cestovať. Bola v Taliansku, Grécku a Francúzsku. U nás sa jej najviac páčilo v termálnom parku na Šírave.

Hoci dorozumievací jazyk je angličtina, dobrovoľníci sa ochotne blysli znalosťami miestnych slov: hneď po ďakujem, ahoj a nerozumiem nasledovali pivo, víno a vlk.

Zápis do vrcholovej knihy. Daniel Kysel z Tlmáč bol na hrade pred deviatimi rokmi. „Odvtedy sa tu mnohé zmenilo. Urobil sa kus práce,“ tvrdí. S bratom „turistikujú“ po východe Slovenska. Zdržia sa v Humennom, Snine, Jasenove a na Vinnom.

Nielen práca, ale aj zábava

Dobrovoľnícky tábor je na hrade už po siedmy raz. „Urobia kus práce. Pomáhajú pri čistení pivnice a druhého nádvoria. Preosievajú sutinu, ukladajú kamene,“ vysvetľuje Stanislav Macinský, riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu.

Mládežníci majú okrem práce aj bohatý program. „Máme už osvedčené aktivity, návštevu múzea, Jasenovského hradu, termal parku, splav rieky. Potrebujú aj trochu adrenalínu,“ dodáva.



V múzeu pod hradom budú vystavené artefakty, ktoré sa na hrade pri archeologickom výskume našli.



Ostenie



Katka (vľavo), Heimo a Klára



Erik prišiel z Mexika.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 766
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 272
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 886
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 976
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 824
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu