Korzár logo Korzár Zemplín

V Michalovciach sa stretli talentovaní a skúsení kuchári

Na treťom ročníku gurmánskej súťaže Kuchár Zemplína 2015 pripravovali zmes rôznych jedál z rýb a morčacieho mäsa.

Odborná porota. Hodnotila prípravu jedla, jeho chuť, nápaditosť a kreativitu kuchárov.Odborná porota. Hodnotila prípravu jedla, jeho chuť, nápaditosť a kreativitu kuchárov. (Zdroj: Zuzana Ročeňová)

V metropole Zemplína súťažili mladí talentovaní kuchári, ale aj skúsení šéfkuchári zo známych slovenských hotelov a reštaurácií.

MICHALOVCE. V uplynulých dňoch sa v Michalovciach stretli špičkoví, ale aj mladí nádejní kuchári z hotelových a odborných škôl, aby predviedli svoje gurmánske umenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odborná porota hodnotila prípravu jedla, jeho chuť, nápaditosť a kreativitu kuchárov, ale aj hygienu na pracovisku.

Tretí ročník kulinárskej súťaže sa konal opätovne na pôde michalovskej SOŠ obchodu a služieb, pod záštitou Košického klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

SkryťVypnúť reklamu

Láska k jedlu

„Táto súťaž sa zakladá na tom, že máme množstvo skvelých kuchárov a chceme ukázať naším žiakom nové trendy v kuchyni. Aj láska k jedlu je významná. Juniori mali v zadaní rybu na kokosovom oleji a seniori morčacie prsia, taktiež na kokosom oleji,“ povedal Juraj Balombini, majster odborného výcviku Hotelovej školy v Michalovciach, ktorý bol jedným z porotcov.

Do súťaže sa zapojilo spolu 17 žiakov zo stredných škôl z Michaloviec, Humenného, Sečoviec, Košíc, Svidníka, Liptovského Mikuláša, Bratislavy, Pribeníku a Poľska. Do seniorskej kategórie sa zapojili štyria skúsení šéfkuchári, ktorí boli z Michaloviec, Košíc a Liptova.

„Museli dodržať podmienky, a to 45 minút na prípravu jedla a upratania po sebe. Bolo potrebné pripraviť dve porcie, jednu pre porotu a druhú na výstavu pre návštevníkov,“ prezradil Balombini.

SkryťVypnúť reklamu

Medzi komisármi súťaže bol ambasádor Slovenska v organizácii World Chefs Without Borders. Miloš Lachkovič, poľský Master Chef Society Krzysztof Gawlik a viceprezident World Master Chef Society Daniel Ayton z Anglicka.

„Študenti sú veľmi dobrí, majú vysokú kvalitu a úroveň, s ktorou pripravujú jedlá,“ vyjadril sa na margo súťažiacich Daniel Ayton odborník, ktorý varil v minulosti aj pre britskú kráľovskú rodinu.

„Myslím si, že súťaž naberá tie správne grády a je na slušnej úrovni,“ zhodnotil Miroslav Sivý, riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach.

Najlepší kuchári sú z Košíc a Michaloviec

Kuchári súťažili v dvoch kategóriách, juniori – žiaci stredných hotelových a odborných škôl a seniori – profesionálni kuchári z hotelových a reštauračných zariadení.

SkryťVypnúť reklamu

„Porotu sme postavili tak, aby bola nezávislá a aby súťažiaci počuli pripomienky skutočných odborníkov,“ podotkol Michal Šenitko, ktorý bol jedným z rozhodcov kulinárskej súťaže. V Michalovciach zastupoval Košický klub kuchárov a cukrárov.

V kategórii juniorov obsadil prvé miesto Kristián Štec zo Strednej odbornej školy (SOŠ) Jána Bocatia v Košiciach.

Špeciálnu cenu za kreativitu udelila porota Martinovi Petríkovi zo SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach.

Seniorskú kategóriu vyhral domáci kuchár – Michalovčan Adrián Čižmár. Do kulinárskej súťaže sa zapojil prvýkrát a hneď uspel.

79c2f5707e8c9f5e28fba7d189175ae1_res.jpg

Mladí kuchári. Okrem východného Slovenska bol zastúpený západ i zahraničie.

8a3dab147b5ce66c8193d4e787d781be_res.jpg

Varili na čas. Mali 45 minút nato, aby navarili chutné jedlo aj za sebou upratali.

0c36a39bbd271a09de437a3bc0a1a9cc_res.jpg

Súťažné jedlá. Juniori varili z rýb, seniori z morčacieho mäsa. Foto k článku: Zuzana Ročeňová

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 916
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 440
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 270
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 509
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 086
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 937
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 661
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 700
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 758
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 589
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 417
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 114
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 358
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 133
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 449
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 700
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 758
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 589
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 417
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 114
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 358
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 133
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 449
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu