Korzár logo Korzár Zemplín

Pred Vianocami napiekla vianočné oblátky zo 40 kilogramov múky

Ľudmila Róková z Bánoviec nad Ondavou ich rozdáva svojej rodine, kamarátkam či známym.

(Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BÁNOVCE NAD ONDAVOU. So štedrovečerným stolom sú na Slovensku neodmysliteľne späté vianočné oblátky. Ich pečeniu sa doma venuje Ľudmila Róková z Bánoviec nad Ondavou (okr. Michalovce).

Tento rok sa jej ich podarilo napiecť približne 9 000 z celkovo 40 kíl múky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Je to taký môj koníček, nie je to ťažká práca. Urobím si jednu dávku na deň tak, že rozmiešam jeden kilogram múky, dva litre vody, osolím to trošku, pocukrujem, pridám trošku oleja, rozmiešam. Cesto musím nechať odstáť, niekedy tri hodinky, niekedy celú noc," opísala postup.

SkryťVypnúť reklamu

Z jednej dávky sa jej podarí napiecť aj 250 oblátok. Kým sa jedna oblátka pečie, už upečenú upravuje strihaním.

Hotové domáce výrobky rozdáva svojej rodine, kamarátkam či známym.

Krehké a chrumkavé symboly tohto obdobia zdobí vianočný motív - Panna Mária s Ježiškom. Aj takto sa dá podľa Ľudmily Rókovej pripomenúť čas narodenia Ježiša Krista.

"Viem z počutia, že ľudia sa z nich tešia, aj im chutia. Mám radosť, keď viem, že niekto bude mať aj tieto oblátky na vianočnom stole k večeri," hovorí.

Foto k článku: TASR/Roman Hanc

Vianočné tipy a recepty:

Sme v obrazoch

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu