KOŠKOVCE/HUMENNÉ. Rodák spod Tatier z Kežmarku František Bočkay si do nového domova priniesol lásku k prírode a hubársku vášeň.
„Huby zbieram od detstva. Do lesa ma brával otec,“ hovorí riaditeľ školy v Koškovciach.
Tunajší kraj a hubárske miesta mu pomohli spoznávať kamaráti, niektoré si našiel sám.
„Zbieram všetko, rozdiely nerobím. Poznám huby, len výnimočne si ich musím overiť na internete či v knihách,“ hovorí. Na huby chodí na Porúbku, do Svetlíc, do Jablone. „Mám svoje miesta. Pravý hubár ich nikdy neprezradí,“ dodáva.
Takmer po celý rok
Do lesa za hubami chodí od skorej jari do neskorej jesene. Tohtoročné smrčky, po našom smaržle, hľadal v lesoch už koncom februára a začiatkom marca.
„Sú to veľmi chutné, ale nedocenené huby. V zahraničí kilogram sušených smrčkov predávajú za tri až päťtisíc eur. Po hľuzovkách sú to druhé najdrahšie huby,“ zdôrazňuje. U Bočkayovcov varia zo smrčkov chutnú polievku.
Hubárske bohatstvo v lese počas roka závisí od počasia. „Letné huby sú väčšinou červivé a treba ich kontrolovať. Pamätám sa, že asi pred šiestimi rokmi som bol na hubách na Mikuláša,“ hovorí.
Zo zriedkavých húb našiel čírovec, jedlú dožlta sfarbenú hubu, kochať pohľadom na hríb kráľovský sa chodí na miesto, ktorá sám objavil. „Ide o chránenú hubu, nesmie sa zbierať,“ dopĺňa.
Výborný relax
Na prechádzky po lese a hubárčenie využíva riaditeľ Bočkay každú voľnú chvíľu.
„Keď doučím a zavriem školu, po pätnástej sadám do auta a idem do lesa. Keď sa dá, cez víkendy chodievame celá rodina. Huby, to je moja diagnóza. Je to moja vášeň, nachádzam v nich pokoj. Lepší relax skutočne nepoznám,“ dodáva.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.