Korzár logo Korzár Zemplín

Dobrý hubár svoje miesta neprezradí

Riaditeľ školy v Koškovciach František Bočkay je naslovovzatý hubár. Do lesa za hubami chodieva od detstva.

So synom. Náhodne nazbierané huby na cyklotúre v Spišskej Magure.So synom. Náhodne nazbierané huby na cyklotúre v Spišskej Magure. (Zdroj: archív F. Bočkaya)

KOŠKOVCE/HUMENNÉ. Rodák spod Tatier z Kežmarku František Bočkay si do nového domova priniesol lásku k prírode a hubársku vášeň.

„Huby zbieram od detstva. Do lesa ma brával otec,“ hovorí riaditeľ školy v Koškovciach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tunajší kraj a hubárske miesta mu pomohli spoznávať kamaráti, niektoré si našiel sám.

„Zbieram všetko, rozdiely nerobím. Poznám huby, len výnimočne si ich musím overiť na internete či v knihách,“ hovorí. Na huby chodí na Porúbku, do Svetlíc, do Jablone. „Mám svoje miesta. Pravý hubár ich nikdy neprezradí,“ dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Takmer po celý rok

Do lesa za hubami chodí od skorej jari do neskorej jesene. Tohtoročné smrčky, po našom smaržle, hľadal v lesoch už koncom februára a začiatkom marca.

„Sú to veľmi chutné, ale nedocenené huby. V zahraničí kilogram sušených smrčkov predávajú za tri až päťtisíc eur. Po hľuzovkách sú to druhé najdrahšie huby,“ zdôrazňuje. U Bočkayovcov varia zo smrčkov chutnú polievku.

Hubárske bohatstvo v lese počas roka závisí od počasia. „Letné huby sú väčšinou červivé a treba ich kontrolovať. Pamätám sa, že asi pred šiestimi rokmi som bol na hubách na Mikuláša,“ hovorí.

Zo zriedkavých húb našiel čírovec, jedlú dožlta sfarbenú hubu, kochať pohľadom na hríb kráľovský sa chodí na miesto, ktorá sám objavil. „Ide o chránenú hubu, nesmie sa zbierať,“ dopĺňa.

SkryťVypnúť reklamu

Výborný relax

Na prechádzky po lese a hubárčenie využíva riaditeľ Bočkay každú voľnú chvíľu.

„Keď doučím a zavriem školu, po pätnástej sadám do auta a idem do lesa. Keď sa dá, cez víkendy chodievame celá rodina. Huby, to je moja diagnóza. Je to moja vášeň, nachádzam v nich pokoj. Lepší relax skutočne nepoznám,“ dodáva.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 472
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 082
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 508
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 870
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 645
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu