Korzár logo Korzár Zemplín

Jedzte za odmenu, nie za trest a nemajte výčitky

Najväčšia obeť súčasného rýchleho života je rodinný stôl. Na spoločné večere sme zabudli.

Poslucháči. Najprv pozorne počúvali, potom sa veľa pýtali.Poslucháči. Najprv pozorne počúvali, potom sa veľa pýtali. (Zdroj: Miroslava Masicová)

Dvojhodinové obedy sú len sen zamestnaných ľudí. Jedlo si nevieme vychutnať. A potom musíme držať diéty.

HUMENNÉ. Výskyt obezity vo Francúzsku je len okolo 11 percent, srdcovo-cievnymi ochoreniami tam ľudia trpia trikrát menej ako v Amerike, pritom Francúzi jedávajú tučné syry, čerstvé pečivo a pijú veľa vína.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je toto recept na dobré zdravie? Odpovede na tieto otázky Humenčanom dala odborníčka.

Lenka Lesňáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Humennom sa v prednáške vo Vihorlatskej knižnici opierala o zistenia publikované v knihe Prečo Francúzi nedržia diétu.

SkryťVypnúť reklamu

Hovorila o desiatich základných krokoch, ako zdravšie žiť.

Chcete byť zdraví ako Francúzi?

„Dôležité je uvedomiť si, že nie všetko drahé je záruka kvality,“ upozorňuje odborníčka.

Nejeme sladké preto, že sme maškrtní, ale sme maškrtní preto, lebo jeme sladké. Nesmiete mať výčitky z toho, čo jete.

Jedlo si musíte vychutnať. Nejedzte za trest, jedzte za odmenu a keď zapíjať, tak čajom alebo vínom a v malých dúškoch.

A hlavne, nájdite svoj pokoj v duši, tešte sa zo života, dobre spite a usmievajte sa. Potom nebudete musieť chodiť do posilňovne.

A naučte sa selektovať problémy. Nemusíte riešiť problémy celého sveta, aj tie vaše sú dosť. Poslucháči sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií, viaceré sú ale v tejto krajine pre obyčajného smrteľníka jednoducho nerealizovateľné.

SkryťVypnúť reklamu

Zabudnite na nepravé potraviny

Na každej potravine musí byť podľa našich zákonov napísané zloženie v slovenčine. Odborníčka radí vynechať z jedálnička všetky potraviny, na ktorých etikete nájdete, že „umelé“ alebo „potravinársky výrobok“.

„Keď si kúpime trvanlivé mlieko, ktoré vydrží pol roka a ani nemusí byť v chladničke, garantujem vám, že to nie je mlieko, ale sunar,“ hovorí Lesňáková.

Na druhej strane si ale otvorene uvedomuje, že pri ekonomickej situácii Slovákov často siahame po tom, čo je jednoducho lacnejšie.

Ani s nízkotučnými výrobkami, ktoré sú veľmi populárne, to nie je celkom jednoznačné. Práve tieto výrobky obsahujú stužené alebo čiastočne stužené oleje, ktoré ale náš organizmus nevie spracovať.

Podobne je to aj s umelými sladidlami. „Absolútna katastrofa sú kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy a glukózovo-fruktozový cukor. Nájdeme ich striedavo takmer v každej potravine, v horčici, kečupe, sladkostiach.“

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšia kapitola sú nealkoholické sýtené nápoje. Podľa odborníčky v nich nie je nič prirodzené, pravé, sú kompletne umelo vyrobené.

„Kúpiť pravú potravinu dnes na Slovensku je podľa mňa nemožné. Výnimka sú možno nejaké farmy, ktoré vyrábajú v malom.“

Vyberajte si báječné jedlá

Jedzte veľa zeleniny a ovocia, počujeme odvšadiaľ! Keď si ich kúpite v zime v supermarkete, určite tomuto odporúčaniu nedáte zadosť.

Vo všeobecnosti sa hovorí, že by sme mali jesť ovocie a zeleninu, ktoré boli vypestované v našej krajine. Tiež si síce nemôžeme byť istí, ako a čím ich pestovateľ hnojil, ale je to vždy ten zdravší variant.

A ešte ďalšie odporúčania priamo z Francúzska. Radšej mrazenú zeleninu, ako tú v konzerve. Pečivo čerstvé a nebalené. Ak celozrnné pečivo, potom pozor na to, či je naozaj celozrnné, alebo len tmavé, zafarbené karamelom.

Francúzi preferujú bravčovú panenku, nezatracujú ani iné druhy mäsa. Aby ste jedli naozaj zdravé mliečne výrobky, pomer mlieka a smotany by mali byť 1:1.

„Realita je taká, že som minule prešla asi 20 druhov bežne predávaných jogurtov a nenašla som ani jeden, kde by nebol glukózovo-fruktozový sirup.“

Maslo a margaríny sú vo večnom boji. „Keď si dáte 82 % obyčajné maslo neslané a nebudete ho jesť na sudy, nič nepokazíte,“ pokračovala Lesňáková.

Francúzi milujú víno

Toto si my dovoliť nemôžeme. Kto si dá pohár červeného vína k obedu počas pracovnej pauzy? Kto nechce prísť o zamestnanie, zrejme nie.

A preferujú tiež čierne pivo pred svetlým. Tiež si vychutnávajú jedlo. Obedujú aj dve hodiny. Večerajú neskoro.

„Kto si u nás dá večeru o desiatej večer? Je rád, že zaľahne, aby ráno o piatej mohol vstať,“ myslí si Lesňáková.

Vždy počítajte s tým, že si dáte repete a to vás donúti jesť menšie porcie. Toto by sme mohli zvládnuť aj my.

A ešte vraj pomáha dať si na záver tzv. zakončovač v podobe syra alebo čokolády, orechov, resp. nejakého nápoja.

Podstata je v tom, že my nepočkáme, čo nám signalizuje organizmus, ale keď máme pocit, že ešte nie sme najedení, jednoducho si pridáme.

Skúste počkať 10 minút a uvidíte, či aj potom budete mať pocit, že ešte potrebujete ďalšiu porciu jedla.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu