Výrobcovia prichádzajú s novými produktmi. Špeciality z mäsa, trdelníky a iné dobroty lákajú k stánkom. Nie každý našiel, čo hľadal.
TREBIŠOV. Posledný aprílový týždeň v okresnom sídle mali príležitosť drobní predajcovia osloviť širokú verejnosť výrobkami vlastných rúk, ale i bežným tovarom.
Dokonca trhovníkom prialo počasie, ktoré k nim inokedy bolo doslova macošské, keď snežilo, či pršalo a vyložený tovar mokol.
„Ja som očakávala, že tu nájdem nejakú osobitnú ponuku na sadenice letničiek,“ hovorí pani Elena, keď som sa jej opýtala, čo by chcela nakúpiť. „Zvykli tu ponúkať rôzne výpestky aj predajcovia a pestovatelia z cudziny, ale teraz ich tu nevidím,“ mávne rukou a odchádza.
Je pravda, že tu prevažoval už klasicky najmä textilný tovar rôznych pochybných značiek a pôvodu, či ručne šitá domáca obuv, záclony, závesy.
Avšak na svoje si prišli aj vyznavači chutnej medoviny a výrobkov z medu, či iných lahôdok, napríklad trdelníkov.
Osobitne sa vynímali predajcovia s ponukou výrobkov z dreva, ktorí, ako sa zdá, svoje remeslá zdokonaľujú a obohacujú aj sortiment.
„Som veľmi rád, že tu vidím aj trhovníkov z iných vychýrených jarmokov. Dvoch z nich stretávam napríklad na Radvanskom jarmoku v Banskej Bystrici, lebo dám si tu námahu a v letných mesiacoch rád cestujem na podobné trhy. Obdivujem zručnosť našich ľudí, ktorí dokážu ovládať dláto alebo sústruh, aby z pekného dreva vyčarili niečo praktické do bytu,“ prezradí pán Ján, ktorého sme pristihli práve pri stánku s výrobkami z dreva.
Obhliadal rôzne predmety a predajca, samotný výrobca, mu dokonca prezradil aj techniku zhotovovania a postup tvorby, lebo pochopil, že je to obdivovateľ, ktorý jeho prácu oceňuje.
Obrie bochníky chleba
„Môžem potvrdiť, že trhovníkov pribúda a to aj takých, ktorí ponúkajú netypické ručné práce, napríklad teraz to boli producenti keramiky a sklenených výrobkov,“ priblížil Miroslav Eliáš z MsÚ v Trebišove.
Už niekoľko rokov po sebe si prichádzajú na svoje aj gurmáni rôznych mäsových špecialít, predovšetkým trvanlivých, ktoré ponúkajú výrobcovia z Maďarska. Ich stánok vždy priláka fajnšmekrov na klobásy, salámy, údené mäsá na rôzny spôsob, lebo rozvoniavajú široko-ďaleko.
Tentokrát sme si všimli aj doslova obrie bochníky chleba, ktorý bol iste upečený klasickým spôsobom z kvásku a na uhlí v sedliackej peci, aké bývajú už hádam len na vidieku.
Oproti našim cenám sú síce drahšie, ale kto sa rozhodne nakúpiť, neráta drobné.
„Mám rád tú vôňu, ich výrobky sú originálne, vždy rovnaké, teda konštatujem, že dodržiavajú pôvodné staré vidiecke receptúry. A sú z mäsa, nie z rôznych špeciálnych náhrad, čo mäso iba dopĺňajú“, usmeje sa pán Miroslav a prebíja si cestičku k stánku s mäsovými výrobkami.
Nie každý si našiel to, čo hľadal, alebo očakával, že mu trhovníci ponúknu. Možno sa to stane na budúce.
Návštevníci si však mohli posedieť pri dobrej pečienke, alebo grilovaných dobrotách, pri lahodných nápojoch, vrátane vínka.
Mnohí však ani neprišli za nákupom, ale s nádejou, že tu stretnú svojich známych, kamarátov, či spolužiakov z detstva.
Aj o tomto sú tie jarmoky a trhy, pretože sú jednou zo spoločenských príležitostí, keď človek stretne človeka.
Predajné stánky. Z roka na rok ich pribúda. Foto: hab
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.