Korzár logo Korzár Zemplín

Na Trebišovskom jarnom trhu bolo vyše sto predajcov

Výrobcovia prišli aj s novými produktmi. Nie každý však našiel, čo hľadal.

Trebišovský jarný trh. Prilákal do centra množstvo ľudí.Trebišovský jarný trh. Prilákal do centra množstvo ľudí. (Zdroj: hab)

Výrobcovia prichádzajú s novými produktmi. Špeciality z mäsa, trdelníky a iné dobroty lákajú k stánkom. Nie každý našiel, čo hľadal.

TREBIŠOV. Posledný aprílový týždeň v okresnom sídle mali príležitosť drobní predajcovia osloviť širokú verejnosť výrobkami vlastných rúk, ale i bežným tovarom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dokonca trhovníkom prialo počasie, ktoré k nim inokedy bolo doslova macošské, keď snežilo, či pršalo a vyložený tovar mokol.

„Ja som očakávala, že tu nájdem nejakú osobitnú ponuku na sadenice letničiek,“ hovorí pani Elena, keď som sa jej opýtala, čo by chcela nakúpiť. „Zvykli tu ponúkať rôzne výpestky aj predajcovia a pestovatelia z cudziny, ale teraz ich tu nevidím,“ mávne rukou a odchádza.

SkryťVypnúť reklamu

Je pravda, že tu prevažoval už klasicky najmä textilný tovar rôznych pochybných značiek a pôvodu, či ručne šitá domáca obuv, záclony, závesy.

Avšak na svoje si prišli aj vyznavači chutnej medoviny a výrobkov z medu, či iných lahôdok, napríklad trdelníkov.

Osobitne sa vynímali predajcovia s ponukou výrobkov z dreva, ktorí, ako sa zdá, svoje remeslá zdokonaľujú a obohacujú aj sortiment.

„Som veľmi rád, že tu vidím aj trhovníkov z iných vychýrených jarmokov. Dvoch z nich stretávam napríklad na Radvanskom jarmoku v Banskej Bystrici, lebo dám si tu námahu a v letných mesiacoch rád cestujem na podobné trhy. Obdivujem zručnosť našich ľudí, ktorí dokážu ovládať dláto alebo sústruh, aby z pekného dreva vyčarili niečo praktické do bytu,“ prezradí pán Ján, ktorého sme pristihli práve pri stánku s výrobkami z dreva.

SkryťVypnúť reklamu

Obhliadal rôzne predmety a predajca, samotný výrobca, mu dokonca prezradil aj techniku zhotovovania a postup tvorby, lebo pochopil, že je to obdivovateľ, ktorý jeho prácu oceňuje.

Obrie bochníky chleba

„Môžem potvrdiť, že trhovníkov pribúda a to aj takých, ktorí ponúkajú netypické ručné práce, napríklad teraz to boli producenti keramiky a sklenených výrobkov,“ priblížil Miroslav Eliáš z MsÚ v Trebišove.

Už niekoľko rokov po sebe si prichádzajú na svoje aj gurmáni rôznych mäsových špecialít, predovšetkým trvanlivých, ktoré ponúkajú výrobcovia z Maďarska. Ich stánok vždy priláka fajnšmekrov na klobásy, salámy, údené mäsá na rôzny spôsob, lebo rozvoniavajú široko-ďaleko.

Tentokrát sme si všimli aj doslova obrie bochníky chleba, ktorý bol iste upečený klasickým spôsobom z kvásku a na uhlí v sedliackej peci, aké bývajú už hádam len na vidieku.

SkryťVypnúť reklamu

Oproti našim cenám sú síce drahšie, ale kto sa rozhodne nakúpiť, neráta drobné.

„Mám rád tú vôňu, ich výrobky sú originálne, vždy rovnaké, teda konštatujem, že dodržiavajú pôvodné staré vidiecke receptúry. A sú z mäsa, nie z rôznych špeciálnych náhrad, čo mäso iba dopĺňajú“, usmeje sa pán Miroslav a prebíja si cestičku k stánku s mäsovými výrobkami.

Nie každý si našiel to, čo hľadal, alebo očakával, že mu trhovníci ponúknu. Možno sa to stane na budúce.

Návštevníci si však mohli posedieť pri dobrej pečienke, alebo grilovaných dobrotách, pri lahodných nápojoch, vrátane vínka.

Mnohí však ani neprišli za nákupom, ale s nádejou, že tu stretnú svojich známych, kamarátov, či spolužiakov z detstva.

Aj o tomto sú tie jarmoky a trhy, pretože sú jednou zo spoločenských príležitostí, keď človek stretne človeka.

ludia_res.jpg

Predajné stánky. Z roka na rok ich pribúda. Foto: hab

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 856
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 367
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 146
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 663
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 043
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 897
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 563
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu