V 23 pivniciach, v priateľskej, takmer rodinnej atmosfére, ľudia mohli ochutnať 46 druhov vín z produkcie miestnych vinárov. Malý Horeš opäť ukázal svoje čaro.
MALÝ HOREŠ. Napriek daždivému počasiu na ôsmy ročník festivalu Vôňa agátu - deň otvorených pivníc v Malom Horeši, okres Trebišov, prišlo v priebehu soboty okolo tisíc ľudí.
"Začiatok festivalu nám narušil silný dážď, no aj tak prišlo dosť veľa ľudí. Keď prestalo, ľudia začali húfne prichádzať. A tak hoci sa celkom nenaplnili naše očakávania, považujem festival za vydarený," povedal starosta obce Csaba Furik.
V 23 pivniciach priateľskej takmer rodinnej atmosfére ľudia mohli ochutnať 46 druhov vín z produkcie miestnych vinárov.
Ľudia z celého východu aj z Maďarska
Na festival prišli nielen miestni, ale aj desiatky ľudí z viacerých okresov východného Slovenska. Veľa návštevníkov prišlo z prihraničnej oblasti Maďarska.
Prišli ochutnať dobré vínko a dobrú náladu podčiarkoval bohatý kultúrny program, ale i dobré miestne jedlá, medzi ktoré patrí vychýrený malohorešský kapustový a tvarohový koláč - Géresi béles, odporúčaná pochutina k vínam.
Ako uviedla výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Alena Jurková Vargová, festival patrí k TOP podujatiam programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.
Podujatie organizuje spolu s obcou miestny Spolok vinárov a vinohradníkov Polyhos. Podujatie má charakter kultúrno-gastronomického festivalu s dôrazom na ochutnávku vín miestnych vinárov.
Sortiment vín je obohatený miestnymi odrodami, ako Polyhos, Medovec, Kadarka a iné. Polyhos je nielen meno bájneho hrdinu, ale aj názov viniča, ktorý sa tu pestuje už od avarských čias.
Nádherné pivničky
Približne 500 rokov staré pivničky sú vyhĺbené v tufe, no vchody majú obložené andezitom.
Nachádzajú sa v jednom z najkrajších kútov regiónu Medzibodrožie, v malebnom agátovom háji pri obci. Viac ako 80 vchodov ukrýva takmer 380 vínnych pivníc.
Podľa miestnej legendy pochádzajú z čias tatárskych nájazdov a slúžili miestnemu obyvateľstvu ako skrýša. Neskôr boli prebudované na vínne pivnice.
V jednom vonkajšom vchode sa skrýva niekoľko pivníc, ktoré majú stabilnú klímu po celý rok, čo je vhodné na uschovávanie vína.
V okolí pivníc v agátovom háji je vybudovaných viacero prístreškov a ohnísk. Vinice pri pivniciach tu však nenájdete.
"Tu máme vedľa seba dva kopce, jeden voláme Pivničný a susedný, na ktorom sú vinice, nazývame Viničný. Rozloha viníc sa pohybuje okolo 100 až 150 hektárov. Gazda ide ráno robiť do vinice okolo pivničného kopca, zastaví sa vo svojej pivnici a dá si vínko. Potom celý deň robí vo vinici. Pri návrate domov sa zase zastaví vo svojej pivnici a posilní sa vínkom," povedal Furik.
V obchodoch ich nenájdete
Doložil, že hrozno po oberačke vezie vinár domov, kde vylisuje mušt.
"Vchod do tufovej pivnice je veľmi strmý, preto sa voľakedy sudy prepravovali a spúšťali do pivnice na špeciálnych sánkach. Dnes sa privezie mušt k vchodu do pivnice a do sudov ho stáčame cez hadice. Je to menej namáhavé," hovorí Furik.
V Malom Horeši víno dorábajú len malí vinohradníci, ktorí používajú tradičné technologické postupy, a preto je tunajšie víno autentické, pričom sa s ním v obchodnej sieti nestretnete.
Niektorí malohorešskí vinohradníci ponúkajú víno vo fľašiach so svojimi etiketami, no je to skôr ako suvenír.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy zo Zemplína nájdete na Korzári Zemplín.