Korzár logo Korzár Zemplín

Ivo Repčík natáča film o pašovaní výlučne v rusínčine

"Nosím tému v hlave od čias, keď som počúval príbehy o pašovaní počas prvej republiky od strýka a tiet na východe," uviedol režisér.

Krajine pri Habure.Krajine pri Habure. (Zdroj: ilustračné - Jana Otriová)

HABURA. Mladý študent Ivo Repčík natočil v obci Habura v okrese Medzilaborce časť snímky "Pašovaný tovar".

Podľa jeho slov nemá téma filmu s momentálnou situáciou vo svete nič spoločné.

"Pašovanie alebo tzv. utajovaná preprava tovaru alebo osôb cez štátne hranice či iné strážené miesta je téma, ktorá ma inšpirovala už dávno. Nosím ju v hlave od čias, keď som počúval príbehy o pašovaní cez hranice počas prvej republiky od strýka a tiet, ktorí žijú na východe Slovenska," uviedol Repčík.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Podľa jeho slov pašovali ženy, muži i deti bez rozdielu na vek. "Bol to v podstate výmenný obchod tovaru, ktorý v danej lokalite nebolo dostať," konkretizoval filmár s tým, že počas týchto prenosov cez hranice vzniklo plno nervydrásajúcich, ale aj humorných historiek.

Zaujímavý spôsob natáčania

Film je podľa Repčíka obrazovo zaujímavý predovšetkým tým, že je nasnímaný okom kameramana Filipa Knolla, a tak ukazuje voľnosť jeho profesijného rukopisu a jeho pohľad na východ.

"Po technicko-obrazovej stránke je pozoruhodný tým, že dosť často používame pohľad hlavného hrdinu tzv. POV (Point of View)," uviedol filmár.

Ten má poodhaliť autentickosť tunajšieho pohľadu ľudí.

Dielo bolo primárne vymyslené na základe zvukovej dramaturgie. "Jeden dramaturgicky cielený zvukový plán sa odohráva v popredí kamery a ďalšie napríklad vo vedľajšej miestnosti. Na zvukovej dramaturgii je postavený celý film," uviedol Repčík.

SkryťVypnúť reklamu

V mnohých záberoch práve zvuk divákovi vysvetľuje situáciu alebo odhaľuje pocity hercov.

Výlučne v Rusínčine

Vo filme pracuje mladý filmár výlučne s rusínskym jazykom.

"Tá reč je krásna. Prichádzam s ňou do styku od mala a príde mi prirodzená pre tamojšie prostredie. Pomaly sa však vytráca," povedal Repčík s tým, že chcel Haburu zachytiť v ešte nepoškvrnenom štádiu.

Príprava na natáčanie trvala pre obmedzený časový program približne mesiac a pol. Samotné natáčanie prebehlo počas štyroch nocí, keďže väčšina príbehu sa odohráva za tmy.

Do Habury sa filmový štáb vráti ešte na jeseň.

Hrajú amatéri

Na príprave scenára a v úlohe dramaturga projektu sa podľa slov Repčíka prejavil strihač David Lorenz, ktorý mu veľmi pomohol so štruktúrou filmu.

SkryťVypnúť reklamu

"Pri realizácii pomáhala celá moja rodina, moji blízki v Českej republike i na východe. Dokonca aj obyvatelia Habury sa aktívne zapojili do nakrúcania," poznamenal filmár, ktorý v hlavných i vedľajších úlohách obsadil svojich známych.

"Ide o amatérov, ktorí ma veľmi príjemne prekvapili svojou schopnosťou pre vec. Obsadil som ich s túžbou po dosiahnutí autentickosti výsledku aj rusínskej reči," dodal Repčík.

Študent Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne, ktorého korene siahajú do Medzilaboriec, sa už podieľal na viacerých projektoch. Nachádza sa medzi nimi seriál The Musketeers, filmy Päťdesiatka, Laputa, Modré tiene a iné.

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 888
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 414
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 147
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 264
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 577
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 069
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 918
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 615
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu