Korzár logo Korzár Zemplín

Najchutnejší guláš navarili Bačkare

Brestovčania si sami vedia pripraviť kultúrny program, vedia sa zabaviť a čo si navaria, si aj zjedia.

Bačkare. Daniel Urban, Štefan Bezeg, Peter Brostík.Bačkare. Daniel Urban, Štefan Bezeg, Peter Brostík. (Zdroj: Jana Otriová)

BRESTOV. Tohtoročný kultúrno – športový deň obce doplnil už piaty ročník súťaže vo varení gulášu Brestovský kotlík.

„Na tento deň pozývame všetkých obyvateľov obce a rodákov. Pre každého máme pripravené občerstvenie a kultúrny program,“ hovorí starostka Ľudmila Nováková (nez.).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sami sebe

Základnou filozofiou Brestovčanov je, že si v programe vystačia sami. „Predstavia sa Lucia a Jana Hudákové, ktoré navštevujú základnú umeleckú školu, Miroslav Sakalík, miestna zmiešaná spevácka skupina Bačkare,“ vyratúva.

SkryťVypnúť reklamu

Jedným dychom vysvetľuje, prečo Brestovčanom prischla táto prezývka. „Vraj kedysi dávno jeden dedko z Hrubova vyložil na zastávke v obci z autobusu drevený sud – bačku. Zabudol ju tu a bačka stála na zastávke hádam týždeň. Keďže si po ňu nik neprišiel, vzali sme si ju. Ostali sme bačkare, že kradneme bačky,“ hovorí. V dedine naozaj majú vyrobený „propagačný“ sud s nápisom Bačkare.

Zlatým klincom programu sú Kmotry, dve seniorky, ktoré humorným slovom komentujú život v obci a všetky udalosti, ktoré sa v nej odohrali.

Aby bolo veselo

Aby sa Brestovčania počas čakania na guláš nestihli nudiť, mohli si zasúťažiť v pití mlieka cez dojčenskú fľašu či v hode prázdnym sudom. Deti súťažili v pití detského šampanského na slamku, prenášali pingpongovú loptičku na lyžičke v ústach a skákanie vo vreci. Detský futbal sa hral o medaily. Žrebovanie tomboly vyvrcholilo prvou cenou. Z vysávača sa tešil Rado Čopan.

SkryťVypnúť reklamu

Chuť a kreativita

Do piateho ročníka Brestovského kotlíka, súťaže vo varení gulášu, sa prihlásilo sedem miestnych družstiev. „Súťažia Futbalisti, Chovatelia, Poľovníci, Rybári, Mládež. Prihlasujú sa sami,“ hovorí starostka Nováková.

Štvorčlenná porota z pozvaných hostí hodnotila nielen chuť, vôňu, farbu, konzistenciu a celkový dojem navarených gulášov, ale aj kreativitu súťažiaceho družstva. Nečudo, že Chovatelia si priniesli živé holuby i plyšovú ovečku a Rybári siete. Vyplatilo sa im to, lebo práve družstvo Rybárov v zložení Ladislav Novák, Pavol Novák a Peter Novák sa ukázalo ako najkreatívnejšie.

Najchutnejší guláš napokon podľa verdiktu poroty navarili Bačkare, Daniel Urban, Peter Brostík a šéfkuchár Štefan Bezeg.

„Ľudia sa chcú stretávať. Živo sa zaujímajú, kedy bude posedenie a radi prichádzajú. Teší nás to,“ uzavrela Nováková.

SkryťVypnúť reklamu

chovatelia_res.jpg

Chovatelia. Ján Matta, Ján Majzer, Jozef Butala. Foto: Jana Otriová

papagaje_res.jpg

Papagáje. Najmladší: bratia Šefan a Peter Ichovci a Martin Ľubiščák. Foto: Jana Otriová

Najčítanejšie na Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 641
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 162
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 162
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 913
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 746
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 497
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu